El 21 de maig es va celebrar el seminari web Experiències COVID-19 i Salut Comunitària en el Marc de l’Aliança de Salut Comunitària (I), organitzat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i el Grup de Recerca en Interacció i Canvi Social (GRICS) de la Universitat de Barcelona, que va comptar amb 158 assistents. Al seminari, s’hi van presentar tres projectes d’entitats membres de l’Aliança de Salut Comunitària, una xarxa d’entitats que impulsa la salut comunitària a l’Estat espanyol.
Durant el seminari web es van presentar experiències de Navarra, Astúries i les Illes Baleares. Aquí trobareu el vídeo de la sessió.
Des de Navarra, María José Pérez Jarauta, Cristina Eslava i Arantxa Legarra, de l’Observatori de Salut Comunitària de Navarra (OSCN), van explicar l’experiència “Análisis territorial y acción comunitaria frente a la COVID-19 en Navarra” i van mostrar el treball de l’OSCN Especial COVID-19 en l’elaboració de dades actualitzades locals sobre la pandèmia, la situació social i la incidència setmanal. Aquests informes se sumen als informes de perfil per zona bàsica de salut que publiquen habitualment (accés als informes de Cascante i Sarriguren). També hi ha a disposició de la ciutadania el Mapa d’Actius de Salut de Navarra.
Les dades ajuden a la implementació de projectes com “Cuidando a la infancia siempre y más en pandemia”, de l’Institut de Salut Pública i Laboral de Navarra, que vol promoure la salut infantil i reduir l’impacte causat per la pandèmia (accés a més informació: Cuidando a la infancia, cartell i Decàleg). Per últim, es va presentar la campanya “Pregúntame”, per donar suport a gent gran perquè superi problemes de salut que han emergit per la pandèmia (accés als materials de “Pregúntame”).
Des d’Astúries, José Feliciano Tato i Marcial Arguelles, de l’Observatori de Salut d’Astúries, van presentar l’experiència “COVID-19-Rural en Asturias”. Gran part dels consells (municipis) asturians són eminentment rurals. Segons el CORINE LAND COVER 2000, només 9 dels 78 consells que la componen tenen un índex de ruralitat inferior a 80 —el valor màxim és 100. Amb una població envellida i epidemiològicament vulnerable, que té una major dependència de les xarxes familiars, veïnals i comunitàries, el comportament dels processos de salut/malaltia en aquests entorns en temps de pandèmia era una incògnita. En aquest context, es posa en marxa un programa de promoció de la salut amb perspectiva comunitària denominat “COVID-19-Rural”. El seu objectiu és millorar la protecció individual i col·lectiva de les persones que viuen o treballen en entorns rurals asturians i alhora identificar possibles problemes derivats de l’aïllament forçat que tots estem vivint, aprofitant les xarxes comunitàries que en l’àmbit local es van anar gestant durant els últims anys.
Finalment, des de les Illes Baleares, Catalina Núñez, de la Direcció General de Salut Pública, va presentar el “Protocolo de intervención comunitaria en zonas de riesgo elevado por COVID-19 en Baleares”.
El pròxim 21 d’octubre se celebrarà la segona part d’aquest Seminari en el qual es compartiran les experiències de la Comunitat Valenciana, Aragó, Madrid i el País Basc.
Documentació del seminari web celebrat el 21 de maig de 2021.