
Programa de prevenció i control de la malaltia de Chagas congènita
Cada any es detecten aproximadament 39.000 nous casos de la malaltia de Chagas
El 2021 és el segon any que se celebra el Dia Mundial contra la Malaltia de Chagas, reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a “malaltia tropical desatesa” (MTD). L’objectiu d’aquesta celebració, promoguda per l’OMS, és donar visibilitat a les persones que pateixen la malaltia i sensibilitzar la societat sobre aquesta patologia i la necessitat de dotació dels recursos necessaris per prevenir-la, controlar-la o eliminar-la.
La malaltia de Chagas és endèmica en 21 països de l’Amèrica Llatina, però cada cop és més present en molts països d’arreu del món ―fet atribuïble a les migracions―, cosa que fa que aquest sigui un problema de salut mundial. S’estima que a Europa hi viuen entre 68.000 i 123.000 persones infectades per Trypanosoma cruzi, la majoria a l’Estat espanyol ―entre 48.000 i 87.000 persones. Pel què fa a Catalunya, l’any 2020 es va calcular que hi vivien entre 15.000 i 24.000 persones infectades. A Europa, la població procedent de Bolívia té una taxa de prevalença estimada del 18,1%, xifra superior a la taxa de prevalença estimada per al conjunt de la població procedent de Llatinoamèrica (4,2%).
Situació a Catalunya
L’any 2010 es va establir a Catalunya el Programa de prevenció i control de la malaltia de Chagas congènita, coordinat per la Sub-direcció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de la Secretaria de Salut Pública. L’objectiu del Programa és detectar casos de transmissió congènita de la malaltia de mare a fill i proporcionar el tractament adequat als infants infectats. Durant aquests deu primers anys del Programa s’han notificat un total de 1.498 casos de dones embarassades amb infecció per T. cruzi. Com a resultat d’aquestes gestacions, fins ara 36 nadons han estat diagnosticats d’infecció per transmissió congènita de T. cruzi als quals s’ha fet seguiment i tractament. En relació amb el seguiment i control d’altres fills de dones embarassades diagnosticades de malaltia de Chagas, s’han pogut detectar 27 casos d’infecció per T. cruzi.
La malaltia està causada per T. cruzi, un paràsit intracel·lular que es transmet a la persona, majoritàriament mitjançant la picada d’un insecte ―una xinxa―, tot i que també es pot transmetre per altres vies ―transfusions sanguínies, trasplantament d’òrgans o transmissió vertical (de mare a fill). La malaltia cursa amb dues fases ben diferenciades. La primera fase ―o fase aguda― dura uns dos mesos i la persona pot presentar una simptomatologia inespecífica o no presentar-ne i els paràsits van circulant per la sang. La segona fase ―o fase crònica― té les característiques següents: no hi ha cap símptoma, en el 60% dels casos, o els paràsits poden romandre al múscul cardíac o a l’aparell digestiu i produir alteracions cardíaques en el 30% dels casos o alteracions digestives en el 10% dels casos. També hi ha casos amb simptomatologia mixta (cardíaca i digestiva).
L’eficàcia del tractament és inversament proporcional al temps d’evolució de la malaltia. Per aquesta raó és essencial fer-ne el diagnòstic precoç, ja que permet aplicar el tractament al més aviat possible. En fase aguda de la malaltia, la curació dels casos és pràcticament del 100%, però, en fase crònica, el tractament perd eficàcia.
Més informació
- La malaltia de Chagas. Canal salut (Obre en una nova finestra)
- Protocol de cribratge, diagnòstic i tractament de la malaltia de Chagas en dones embarassades llatinoamericanes i en els seus fills (Obre en una nova finestra)
-
Epidemiology of congenital Chagas disease 6 years after implementation of a public health surveillance system, Catalonia, 2010 to 2015. Eurosurveillance
(Obre en una nova finestra)
Article científic.