El 23 de novembre es va celebrar el seminari online El teatre com a vehicle per al treball comunitari i la transformació, organitzat per l’ASPCAT i el Grup de recerca GRICS (Grup de Recerca en Interacció i Canvi Social) de l’UB, que va comptar amb 25 assistents. La webinar va ser conduïda per la Betty Enguix i el Ruben David Fernandez. Betty és metgessa i facilitadora de processos artístics-socials. Ruben David es psicòleg comunitari membre del grup de recerca GRICS, psicòleg comunitari i expert en facilitació de grups i salut comunitària. Durant al webinar van explicar com amb el teatre i les seves dinàmiques, especialment de la metodologia del teatre de l’Oprimit tot i haver-ne citat d’altres, es pot treballar amb les comunitats per tal de transformar aspectes injustos i conflictius de la seva realitat.
Alguns dels projectes de teatre per a la transformació que es van presentar estaven relacionats amb la problemàtica de l’habitatge a la ciutat de Barcelona, amb propostes com: Barricidi, un projecte artístic transformador i reivindicatiu, que dóna veu al veïnat i col·lectius que estan patint directament o indirectament les conseqüències de la gentrificació del barri de Poble Sec els darrers anys. De la mà del Sindicat de Barri recolza les reivindicacions contra els desnonaments i tancaments de petits comerços. El cos de la casa, un documental participatiu sobre la memòria emocional del confinament, a la que els participants, gent molt diversa, mitjançant un treball del cos i els sentits, la fotografia, el dibuix o l’escriptura, fan un diagnòstic corporeïtzat de la seva casa i expliquen la seva memòria del confinament de la primavera de 2020. A traves dels seus testimonis es reflexiona sobre com la llar afecta el nostre benestar i com ha canviat la percepció́ de la casa i de com ens hi sentim. El documental es presentarà públicament i pretén contribuir a fer que professionals de l’àmbit de la salut i l’arquitectura puguin posar punts de vista en comú. Altres propostes aborden la salut sexual i reproductiva, com son obres de teatre-fòrum a instituts, una tècnica del Teatre de l’Oprimit amb la que es creen obres curtes per generar preguntes en el públic, que participarà igualment en un segon moment en l’actuació per crear entre totes activament propostes al que es planteja. Es treballa també la Mutilació Genital Femenina i els matrimonis forçats amb comunitats Africanes que viuen a Catalunya, per a la prevenció d’aquesta pràctica. El Grup de teatre TiritiTrans Trans Trans, format per dones Trans, que actuen i fan tallers en teatres, centres cívics, escoles etc. I finalment La salut és un cubell, un projecte col·laboratiu, intersectorial i multidisciplinari que fa servir abordatges de salut pública, de desenvolupament comunitari i intervencions basades en l’evidència per implicar i treballar amb les comunitats de manera adequada als seus valors culturals per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones. Per acabar el Ruben David Fernandez va explicar com aquestes metodologies es poden implementar en el context de la salut comunitària i en el context dels abordatges dels professionals de la salut i va donar alguna bibliografia interessant per a qui tingui interès en aprofundir.
El pròxim 16 de desembre es celebrarà el proper Webinar de promoció amb Procés participatiu per a l’actualització del programa Infància en Salut.
Bibliografia:
- Teatro del Oprimido. Augusto Boal.
- Teatro del Oprimido raices y alas. - Una Teoria dela Praxis. Barbara Santos
- Teatro para la vida. David Diamond
- Pràctiques Dramatització. Tomas Motos
- Juegos para actores y no actores ( dinàmiques) – Augusto Boal
- Estètica de l’oprimit- Augusto Boal
- Arco iris del deseo ( vesant més pròxima al teatre terapèutic, sense ser-ho)- Augusto Boal