
Amb el lema mundial "Dones líders: per un futur igualitari en el món de la COVID" el dia 8 de març se celebra el dia internacional de la dona.
Des de l'ASPCAT i el servei de salut maternoinfantil es despleguen diferents programes per a potenciar aquesta igualtat i la salut de la dona i els seus drets en els diferents aspectes i etapes de la vida.
Amb el desplegament del Protocol de seguiment de l'embaràs a Catalunya i del Protocol d'atenció al naixement s'han incorporat i es van actualitzant de forma dinàmica les intervencions basades en l'evidència científica i es potencien algunes actuacions com la detecció i atenció a les situacions de violència masclista, s'actua fent detecció precoç de situacions de problemes de salut mental, s'impulsa la no medicalització de les actuacions durant l'embaràs i el part i es té en compte en el pla de naixement les voluntats de la dona i la seva parella. El paper crucial de les llevadores i ginecòlegs i obstetres en aquest empoderament de la dona i tenir en compte les seves preferències de cara al part i en el tot el procés de l'embaràs ha suposat un canvi i un pas endavant en les voluntats i l'empoderament de la dona.
S'està desplegant també el protocol de diagnòstic prenatal que s'amplia a la detecció del risc intermedi, mitjançant la determinació del DNA fetal en sang, una prova de cribratge no invasiva que evita la utilització en molts dels casos de procediments invasius.
Així mateix s'està duent a terme un protocol en relació a l'anticoncepció d'urgència per tal d'incorporar els nous mètodes i basant-se en la evidència actual disponible en consens amb les societats científiques.
Tots aquests nous avanços fan que la igualtat de la dona sigui un fet que es va aconseguint mitjançant l'oportunitat de poder-se adherir a aquests programes incorporats en el dia a dia de la nostra societat i sistema sanitari i en les actuacions de promoció i prevenció, donant valor a les dones en les etapes més importants com són l'embaràs i el part i puerperi, i la detecció prenatal.