Representants dels 7 grups polítics amb representació al Parlament debaten les respectives propostes en un debat virtual organitzat per la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears
Les propostes electorals al voltant de la Salut Pública a Catalunya van ser protagonistes d’un debat el passat 4 de febrer, transmès en streaming per Youtube, amb el títol “Present i futur de la Salut Pública”. Organitzat per la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears (SSPCB), i amb la presència de representants de tots els grups que van treure representació parlamentària el 2017, la trobada telemàtica, que es pot recuperar a través d’aquest link, va propiciar el posicionament de tots els grups polítics respecte d’assumptes crítics per a la salut pública catalana. La moderadora, Maria Marta Arcas, membre de la SSPCB, va destacar la necessitat de «generar debat de manera col·lectiva sobre com la pandèmia ha sacsejat la Salut Pública a Catalunya».
Els portaveus dels diferents grups polítics van ser Martín Barra (Ciutadans), Jordi Fàbrega (Junts per Catalunya), Joan Guix (Esquerra), Assumpta Escarp (Partit dels Socialistes de Catalunya), Miquel Farrés (En Comú Podem), Laia Estrada (CUP) i Santiago Rodríguez (Partit Popular).
Arcas va plantejar inicialment 2 preguntes, que tots els partits van haver de respondre. La primera, “quines són les principals lliçons que extrauen de la situació de la Covid19 en relació a la Salut Pública a Catalunya?” i, en segona instància, els portaveus polítics van haver de concretar la proposta de 2 o 3 mesures per millorar la Salut Pública a Catalunya.
El segon bloc va plantejar una pregunta diferent per a cada representant polític, procedents d’institucions i professionals col·laboradores de l’SSPCB. En aquest tram del debat es va posar sobre la taula el paper dels municipis a la Salut Pública, el contracte social entre els gestors del sistema públic i la ciutadania i la integració de l’Atenció Primària i l’atenció comunitària. També es va qüestionar la integració entre la salut laboral i l’atenció sanitària, la lluita contra la contaminació de l’aire i la promoció de la salut en totes les polítiques.
En el darrer tram del debat, la moderadora va formular dues preguntes amb prec de resposta ràpida: la primera, al voltant del pressupost destinat a Salut Pública, el qual la major part dels grups van qualificar d’insuficient i van projectar augmentar-lo. L’altra qüestió plantejava si apostarien per mantenir el model actual d’organització amb una direcció estratègica (Secretaria) i una gestió operativa (Agència) diferenciades, model que també va rebre el suport de la majoria dels representants polítics que varen intervenir en el debat.