
Mantenir-se lluny del tabac i l’alcohol i potenciar l’activitat física i l’alimentació saludable i determinades vacunes, principals eines de prevenció.
"Per unes cures més justes" és el lema del Dia Mundial contra el Càncer d’enguany. Se centra a conscienciar de la manca d'equitat en l'accés a l'atenció oncològica arreu del món. Malgrat que en els darrers anys s'han produït molts avenços en els àmbits de la prevenció, el diagnòstic i el tractament del càncer, moltes de les persones afectades tenen dificultats per rebre una atenció adequada, en funció de factors com el lloc de residència i la renda.
Més enllà del missatge destacat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i en l’àmbit de la prevenció, en una jornada com la del Dia Mundial convé destacar hi ha evidències científiques que apunten el tabac i al consum d’alcohol com les principals causes prevenibles de càncer. També està demostrat que un estil de vida físicament actiu acompanyat d’una alimentació saludable pot reduir el risc de patir diversos tipus de càncer i que les vacunes juguen un paper fonamental per evitar les infeccions més importants relacionades amb el càncer.
El tabac, causant de tumors en qualsevol lloc del cos
El fum del tabac conté milers de substàncies capaces de causar malalties, moltes de les quals tenen la capacitat de causar càncer. El tabac és la principal causa prevenible de càncer, i és el responsable del 27% de tots els casos amb aquesta malaltia. El tabaquisme és responsable del 80% dels casos de càncer de pulmó, però el tabac pot contribuir a causar càncer gairebé en qualsevol lloc del cos.
El tabac perjudica greument la salut de les persones que fumen, i també d’aquelles que es veuen exposades al fum ambiental del tabac. S’estima que a Catalunya el tabac causa cada gairebé 10.000 defuncions prematures, la majoria d’elles per càncer i per malalties cardiovasculars i respiratòries.
D’acord amb els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), l’any 2020 fumava el 24,6% de la població catalana amb una edat a partir de 15 anys, un 27,8 dels homes i un 21,6% de les dones. A més, un 7% de les persones no fumadores de 15 anys o més declaraven estar exposades al fum ambiental de tabac a la llar mentre, que en el cas dels menors de 0 a 14 anys, l’exposició al fum del tabac a la llar ascendia al 10,9%.
L’alcohol, causant de diferents tipus de càncer, incloent-hi el càncer de mama en dones i el càncer colorectal.
Segons un informe de l’OMS Europa, l’any 2018, uns quatre milions de persones van patir càncer a la Regió, dels quals el 4,3% va ser causat pel consum d’alcohol que equival a un total de 180.000 casos (70.000 en dones i més de 110.000 en homes).
Els últims estudis demostren que hi ha un vincle causal entre la ingesta d’alcohol i l’aparició de càncer de boca, d’orofaringe, d’esòfag, de fetge, de laringe, colorectal i de mama en dones 2, 3, 4 i que no hi ha un nivell de consum segur per al càncer5 . Qualsevol classe de beguda alcohòlica, sigui cervesa, vi o licors, està relacionada amb el càncer, i el risc de patir-ne s’incrementa significativament a mesura que augmenta el consum d’alcohol.
En aquest informe l’OMS afirma que el consum de qualsevol mena de beguda alcohòlica pot causar càncer, sent l’etanol el principal component carcinogen. Per exemple, beure només un got de vi al dia va causar 269 casos de càncer de mama en dones el 2018. En aquest mateix any, el consum ocasional o de baix risc d’alcohol, que es concep com consumir dues begudes* al dia o menys, va causar gairebé 1 de cada 10 casos de càncer de boca –el tipus de càncer que es pot atribuir més a l’alcohol en les dones. Tenint en compte totes les causes per càncer relacionades amb l’alcohol, gairebé l’11% van ser degudes a un consum ocasional o de baix risc; és a dir, la consumició de no més de mitja ampolla de cervesa (500 ml), un got de vi (200 ml) o 60 ml de licors per dia. Així, es pot afirmar que no hi ha un nivell segur de consum d’alcohol.
Els càncers i les morts relacionades amb l’alcohol es poden evitar mitjançant la promoció d’opcions polítiques com ara l’augment d’impostos sobre les begudes alcohòliques entre d’altres.
En relació amb el tabac, la recerca demostra com les persones que consumeixen alcohol i tabac tenen trenta vegades més risc de patir càncers de boca, orofaringe, laringe i esòfag en comparació d’aquelles que consumeixen només alcohol o només tabac.
Infeccions
El càncer també s’associa a determinades infeccions, gairebé una cinquena part de tots els càncers al món són causats per agents infecciosos, com virus i bacteris.
Entre les infeccions més importants associades amb càncers hi ha els virus del papil·loma humà (VPH), que poden causar la majoria de càncers cervicals i anals, així com una fracció dels càncers orals; el virus de l'hepatitis B (VHB) i el virus de l'hepatitis C (VHC), que poden causar càncer de fetge.
Les vacunes són la forma més eficaç de prevenció d'algunes d'aquestes infeccions. Les d’hepatitis B (VHB ) han estat disponibles des de fa diverses dècades i la majoria dels països inclouen la vacunació del VHB en els seus programes d'immunització infantil. A Catalunya es va introduir la vacunació contra el VHB l’any 1992. La vacuna contra el VPH, inclosa sistemàticament a Catalunya l’any 2008, és molt eficaç per prevenir la infecció per virus del papil·loma humà (VPH) inclosos en les vacunes i que causen la majoria dels càncers cervicals.
Mínim, 150 minuts d’activitat física moderada
Quan parlem de prevenció, hi ha evidències que tenir un estil de vida físicament actiu, practicar activitat física de forma regular i evitar el sedentarisme pot reduir el risc de patir diferents tipus de càncer, com ara càncer de mama, de còlon, d’endometri, d’esòfag, de ronyó, d’estómac o de bufeta. A més, beneficia tots els òrgans i sistemes del cos, millora l’estat d’ànim, ajuda a mantenir un pes saludable, evita les caigudes en les persones grans i redueix el risc de patir malalties del cor.
L’activitat física regular redueix la inflamació, millora la funció del sistema immunitari i redueix el temps de trànsit dels aliments pel tub digestiu que són alguns dels mecanismes que s’han proposat per explicar per què l’exercici disminueix el risc de desenvolupar alguns càncers.
Per mantenir la salut es recomana que les persones adultes acumulin 150-300 minuts d’activitat física moderada cada setmana com ara caminar a bon pas, córrer, nedar, pujar escales, anar en bicicleta, etc. Cal dur a terme activitats que treballin específicament la força 2 cops per setmana. Les persones més grans també han de combinar exercicis de força, equilibri i flexibilitat 3 cops per setmana. A més, quan no es dorm, cal trencar els períodes llargs d’estar assegut, estirat o reclinat amb activitats de qualsevol intensitat (per exemple, aixecar-se i fer uns passos).
Introduir petits canvis en el nostre estil de vida, fer-la més activa i mantenir aquests canvis en el temps pot ser una forma senzilla, factible i econòmica de disminuir el risc de càncer.
L'alimentació mediterrània, una bona eina de prevenció del càncer.
L’activitat física no és l’únic factor d’estil de vida modificable per a la prevenció del càncer. També està contrastat que una alimentació basada principalment en verdures, fruites, llegums i cereals integrals poden ajudar-hi. Així mateix, s’aconsella reduir el consum de carn vermella a un màxim de dues racions setmanals. També cal limitar al màxim la ingesta d’aliments ultraprocessats rics en sal, sucre i greixos malsans.
Està ben contrastat que una alimentació basada principalment en aliments d’origen vegetal, verdures i fruites fresques, fruita seca, llegums, llavors i cereals integrals hi poden jugar un paper molt important. Així mateix, s’aconsella reduir el consum de carn vermella a un màxim de dues racions a la setmana i evitar les carns processades, tant com sigui possible. També limitar al màxim la ingesta d’aliments ultraprocessats rics en sal, sucre i greixos malsans i les begudes ensucrades.
Juntament amb la utilització d’oli d’oliva verge, aquestes són les principals característiques alimentàries de l'alimentació mediterrània i també les recomanacions de les societats científiques en relació amb la prevenció del càncer a través de l’alimentació.
* Una beguda es refereix a 10 grams d’alcohol pur al dia