
Després de 2 anys d’aturada per la pandèmia, la jornada va aplegar més de 100 professionals vinculats als menjadors escolars
El passat divendres 1 de juliol es va celebrar la 6a edició de la Jornada PReME, un esdeveniment que es venia celebrant anualment des de 2015. Com ja és tradició, la seu de la Fundació Alícia, al Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages) va ser el punt de trobada on responsables i professionals de cuines i menjadors escolars, empreses de restauració escolar i tècnics/ques de salut pública, entre altres, es van reunir per escoltar i compartir ponències, experiències i tallers vinculats a aspectes rellevants del menjador escolar.
En aquesta ocasió, el tema central fou la sostenibilitat, i les intervencions van anar dirigides a proporcionar coneixements, eines, idees i possibles intervencions per transformar els menjadors escolars cap a un model més sostenible. Així, durant la primera part del matí es van escoltar intervencions sobre la reducció del malbaratament alimentari en l’entorn escolar, propostes educatives per treballar el tema de la sostenibilitat als centres educatius i menjadors i experiències de treball en xarxa entre cuiners i cuineres de col·lectivitats per construir un model alimentari més saludable i sostenible.
Després d’un esmorzar saludable als espais exteriors del magnífic entorn del Món Sant Benet, les persones assistents van poder conèixer, de la mà de 3 escoles, experiències de bones pràctiques en reducció del malbaratament, en augment de la proteïna vegetal i reducció de l’animal, i en utilització de productes de proximitat.
Les sessions de la tarda van estar destinades a conèixer algunes de les múltiples iniciatives nacionals i internacionals sobre sostenibilitat en els menjadors escolars que hi ha actualment arreu del territori, de la ma de l’equip de Fundació Alícia, posant de relleu la transcendència d’aquesta temàtica. Seguidament, i com ja és habitual, l’equip de cuiners i cuineres d’Alicia van fer una demostració culinària de plats saludables i sostenibles per a menjadors escolars. Abans de la cloenda, es va dedicar un espai per a l’intercanvi entre les persones assistents amb un taller pràctic de debat i reflexió sobre com es podrien aplicar tots els aprenentatges i coneixements adquirits durant la jornada a les respectives escoles.
Properament podreu consultar el programa complet i totes les presentacions, les receptes i les conclusions del taller aquí.