Les maternitats de Catalunya van rebre el passat 8 d’abril la formació inscrita en el Programa de detecció precoç, tractament i seguiment de la hipoacúsia neonatal. Aquesta sessió virtual, de 5 hores de durada, la van impartir professionals de la Unitat de referència diagnòstica de l’Hospital Sant Joan de Déu i del Servei de Salut Maternoifantil de la Secretaria de Salut Pública.
El curs tenia com objectiu aconseguir un abordatge integral de la hipoacúsia neonatal i infantil. Hi van participar un total de 194 professionals involucrats en la primera fase del cribratge auditiu neonatal (auxiliars d’infermeria, infermeres, pediatres, neonatòlegs i otorrinolaringòlegs, entre d’altres) de les diferents maternitats de Catalunya.
Hipoacúsia
La hipoacúsia és la pèrdua parcial o total de la capacitat auditiva en una o les dues orelles. Es tracta del dèficit sensorial més freqüent i, si afecta nadons i infants, pot tenir repercussions importants en el seu desenvolupament global (intel·lectual, emocional, motor, del llenguatge i social).
Durant el 2020, es van diagnosticar 84 hipoacúsies d’un total de 58.590 naixements.
És per això que, a Catalunya, es fa la detecció precoç de la sordesa a tots els hospitals maternals, ja siguin de la xarxa pública o de la privada. Aquest cribratge permet identificar els nadons que tenen una pèrdua auditiva més gran o igual a 35 dB, aplicar, si cal, el tractament o la intervenció terapèutica adequats i fer-ne el seguiment oportú.
La detecció dels casos, així como el registre, és molt important per a fer un seguiment i avaluació d'aquest programa de cribratge neonatal de la hipoacúsia, que és un programa de salut pública de l'etapa neonatal/ infantil de l'ASPCAT. Per aquest motiu en la formació es van reforçar els conceptes teòrics i pràctics, acompanyats de suport audiovisual, sobre com dur a terme la prova de cribratge.
La formació es reforçarà amb una infografia de preguntes i respostes més freqüents.