- Com cada 1 de març, avui se celebra el Dia de la zero discriminació, promogut i impulsat per ONUSIDA. Enguany es vol posar èmfasi en l’estreta relació entre la discriminació i les desigualtats que encara pateixen les persones amb VIH/sida.
El Dia de la Zero Discriminació, proclamat l’any 2013 per l’Organització de les Nacions Unides i promogut per ONUSIDA, té l’objectiu de denunciar i frenar qualsevol acte relacionat amb la discriminació, especialment la relacionada amb el VIH.
ONUSIDA destaca aquest any la necessitat d'actuar urgentment per posar fi a les desigualtats que, amb la Covid-19, estan augmentant. Hi ha una estreta relació entre la discriminació i les desigualtats: les diferents formes de discriminació, estructurals o socials, contra individus i grups poden conduir a una àmplia gamma de desigualtats els ingressos, l’educació, la salut i l'ocupació entre altres. I aquestes desigualtats també poden donar lloc a l'estigmatització i la discriminació. Per tant, per intentar reduir les desigualtats, és fonamental abordar la discriminació.
Segons l'Aliança Mundial d'Acció per a l'Eliminació de Totes les Formes de Estigma i Discriminació Relacionades amb el VIH, s’identifiquen 6 entorns principals en què es produeixen l'estigma i la discriminació i creen o reforcen la desigualtat: el sector sanitari, el sector educatiu, el lloc de treball, el sistema judicial, les famílies i les comunitats, i els entorns d'emergència i humanitaris. Per això aquest 2021 ONUSIDA destaca que afrontar les desigualtats i acabar amb la discriminació és fonamental per acabar amb el VIH i la sida.
Més informació sobre el Dia de la zero discriminació 2021 d’ONUSIDA
Compromís de Catalunya en contra de la discriminació pel VIH
El juliol de 2020, el Govern va aprovar l’impuls de l’elaboració del Pacte social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH 2020-2022. Ho va fer a instància del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament de Salut, juntament amb el Comitè 1r de Desembre – Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya. L’objectiu del Pacte és canviar la percepció del VIH a la societat catalana i afrontar la serofòbia, a més de vigilar les situacions de discriminació i garantir l’accés igualitari a tots els serveis, prestacions i recursos. També ha de facilitar l’accés als drets sexuals i reproductius de les persones que viuen amb el VIH, i fomentar la igualtat de tracte en el treball, seguint la Recomanació 200 de l’Organització Internacional del Treball (OIT).
Més informació