
La importància de l’escolta segura per a conservar una bona audició tota la vida centra el missatge d’enguany del Dia Mundial de l’audició, que se celebra el 3 de març. El lema és “Per sentir-hi tota la vida, escolta amb cura i seguretat”. Vol posar el focus en les maneres de prevenir la pèrdua d’audició mitjançant una bona prevenció i evitant el risc associat a l’exposició de sorolls en activitats recreatives.
Programa d’hipoacúsia neonatal
Des del Salut Pública fa anys que es treballa en el programa de la hipoacúsia neonatal, en col·laboració amb la unitat de referència per a la hipoacúsia (URH), Hospital Sant Joan de Déu. El cribratge de la hipoacúsia és un cribratge universal que es duu a terme en tots els nadons que neixen a Catalunya, que en el any 2020 van ser un total de 58.590 nadons.
Es realitza tant en els centres maternals de Catalunya públics com els privats i mitjançant un cribratge seriat de dues proves (a l’alta) i abans del mes de vida. Si no passa les proves de cribratge es deriva a la Unitat de referència de la hipoacúsia per a dur a terme el diagnòstic i, si cal, instaurar un tractament i un seguiment.
Actualment la cobertura del programa és del 84%, amb una cobertura de la xarxa pública del 82,1% i de la privada del 86,3%. De forma anual es fan reunions amb els centres maternals per tal d’impulsar aquestes cobertures i oferir formació als centres maternals. Així es van actualitzant els protocols i es donen noves formacions als professionals que s’incorporen de nou per a fer el cribratge.
De cara a aquest any hi ha planificats cursos de formació per els professionals que fan el cribratge de la hipoacúsia, incorporant-hi vídeos de suport online. Aquesta formació està feta en col·laboració amb els professionals de la URH i Salut Pública. Així mateix incorpora un part pràctica de com dur a terme la prova de la hipoacúsia en el nadó. Tanmateix també un suport de formació en relació al registre de la hipoacúsia.
L’any 2020 es van diagnosticar un total de 84 infants amb hipoacúsia a Catalunya, dels quals 32 eren hipoacúsies lleus. En quant a les nenes van ser un total del 39% dels casos i un 61% eren nens. Les cobertures del cribratge han augmentat de forma considerable i les actuacions de seguiment i suport als centres són una part important de l’augment d’aquesta cobertura.
Actualment, des del servei de salut maternoinfantil i amb els professionals implicats en el cribratge detecció i seguiment de la hipoacúsia s’està revisant el protocol de detecció neonatal de la hipoacúsia per tal d’adequar-lo a les novetats actuals i noves evidències disponibles.
Així mateix hi ha un fullet adreçat a les famílies que s’entrega en els centres maternals i és un bon material de suport per a explicar en què consisteix aquesta prova de cribratge i resoldre els dubtes que puguin sorgir. Dins del carnet de salut també es recull si s’ha dut a terme aquesta prova de cribratge i així mateix l’equip de pediatria d’atenció primària revisa si aquesta s’ha realitzat i fa les gestions corresponents en cas que no s’hagi fet. Des de pediatria és un bon lloc per a dur a terme aquests consells de prevenció en relació a l’exposició a sorolls intensos i el seu risc.