
El lema d'enguany del Dia Mundial de la Seguretat i Salut Laboral és: Actuar junts pera construir una cultura de seguretat i salut positiva.
Una cultura de seguretat i salut positiva és aquella que considera la seguretat i salut laboral com un valor fonamental de l’empresa i que es basa en el diàleg social i la participació dels treballadors per aconseguir-la. El Departament de Salut subscriu totalment aquesta iniciativa de la Organització Internacional del Treball (OIT).
La pandèmia de COVID-19 ha posat de relleu la necessitat d’unes estructures de salut laboral fortes i eficaces per a protegir i millorar la salut de les persones treballadores, però també ha quedat clar que, per aconseguir-ho, cal una actuació conjunta, coordinada i contínua de tots els actors implicats: administració, agents socials, persones treballadores i societat en general.
Participació i diàleg transversals
La participació i el diàleg transversals són necessaris en tots els vessants de la seguretat i salut laboral, que van des de la redacció i aplicació d’estratègies polítiques i normatives eficaces fins a la implantació de mesures preventives concretes en els llocs de treball.
El Departament de Salut, mitjançant el Servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral i la Xarxa d’Unitats de Salut Laboral, treballa amb aquesta finalitat des de diferents marcs com són el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral 2021-2026 i el PINSAP (Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública).
L’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut 2021-2026 aprovada pel Consell de Relacions Laborals (CRL), òrgan de representació social de l’àmbit laboral a Catalunya, en que hi ha l’Administració de la Generalitat, les patronals i els sindicats més representatius, posa un èmfasi especial en fomentar la cultura de la prevenció de riscos laborals a tots els àmbits de la societat.
Pla de Salut 2021-2025
Per altra banda el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, que és l’instrument i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, fet de forma participada, inclou objectius dirigits a potenciar l’acció intersectorial i interdepartamental per impulsar la salut en totes les accions de govern (PINSAP) i d’altres relacionats amb la promoció d’entorns laborals saludables (com el projecte d’empresa promotora de salut) en els quals la participació d’empresaris i treballadors es clau tant en la presa de decisions relacionades amb la seguretat i salut laboral com en l’avaluació de les mesures establertes.
Implantar una cultura de seguretat i salut positiva a tots els nivells no només és un pas essencial per garantir unes condicions de treball adequades i el dret a la salut de les persones treballadores sinó que també comporta millores en la productivitat de les empreses, el principal actiu de les quals és el seu personal.