Es presenta un estudi desenvolupat a Alemanya que posa de manifest que l'àcid nucleic de SARS-CoV-2 es pot detectar en la llet materna d'un cas confirmat actiu. A més el bebè d'aquest cas també es va infectar, malgrat haver pres mesures d'higiene. Aquesta troballa ha sembrat el dubte sobre la possibilitat de transmissió del virus a través de la lactància materna, malgrat no haver estat conreat ni haver demostrat la seva viabilitat. Les societats d'Obstetrícia i de Neonatologia han estudiat les dades i han conclòs que encara falten evidències per a constatar aquesta ruta d'infecció i que el benefici de la lactància materna supera el risc, fet pel qual ha de continuar recomanant-se.
Detection of SARS-CoV-2 in human breastmilk
Es va examinar la llet materna de dues mares lactants que van ingressar per ser ateses en el part i en les quals posteriorment es va confirmar la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2. Totes dues mares van desenvolupar símptomes lleus d'infecció per la COVID-19. La primera d'elles va començar a tenir símptomes el tercer dia després de l'ingrés hospitalari. El seu bebè també va desenvolupar símptomes respiratoris lleus que van començar el dia 8 i es va confirmar la infecció per coronavirus. La segona mare va estar ingressada els quatre primers dies després del part i va tornar a ingressar al sisè dia coincidint amb l'inici dels símptomes. El seu bebè va iniciar símptomes (icterícia, problemes per respirar i oxigen baix) quatre dies després (dia 10) i també se’n va confirmar la infecció. En la figura 1 es mostra les característiques clíniques i l'evolució de la infecció de les dues mares i els seus bebès.
Els resultats de les quatre mostres de llet recollides de la primera mare lactant els dies 11, 12, 13 i 14 des de l'ingrés i el part fins a l'alta hospitalària van ser totes negatives. No obstant això, en la segona mare, es va detectar el virus en quatre mostres de llet recollides després del començament dels símptomes els dies 9, 10, 12 i 13 durant el reingrés. Es van prendre dues mostres els dos dies consecutius següents que van ser negatives i també l'última recollida abans de l'alta final el dia 25. La detecció del virus en la llet va coincidir en el temps amb la presència de símptomes lleus i confirmació de la infecció del seu bebè, segon nounat. La seva mare havia mantingut les mesures de control de la infecció des de l'inici dels símptomes (màscara quirúrgica i precaució en agafar el bebè per a la seva alimentació, incloent-hi el rentat de mans, desinfecció del pit i rentada i desinfecció de l'extractor de la llet).
L'autor conclou que malgrat aquesta detecció del virus en la llet materna es desconeix si la infecció del nounat es deu a la transmissió a través de la llet o per una altra via, respiratòria o de contacte, els dies previs a l'inici dels símptomes.
https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2820%2931181-8