
- A Catalunya, un nombre elevat de les persones que estan infectades pel VIH i les hepatitis víriques ho desconeixen. L’objectiu de la Setmana és promoure la detecció precoç d’aquestes malalties i incentivar la realització de les proves.
Del 16 al 23 de maig se celebra la Setmana Europea de les Proves del VIH i les Hepatitis Víriques (edició primavera 2022) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) s’hi adhereix un any més per promocionar la detecció precoç entre professionals i la població general.
A Catalunya, al voltant de 33.000 persones conviuen amb el VIH i el 9% d’aquestes ho desconeixen. Pel que fa a l’hepatitis C, s’estima que 65.000 persones s’han contagiat del virus i el 20% no ho sap.
Fer-se les proves permet conèixer, el més aviat possible, si s’està infectat i, d’aquesta manera, poder beneficiar-se d’un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millori la qualitat de vida, així com adoptar mesures per evitar la reinfecció i la transmissió.
És per aquest motiu que cal recordar a la població general, i especialment als col·lectius més sensibles, la importància de la detecció precoç, i encoratjar-la a fer-se les proves.
La importància de la prescripció mèdica de les proves
El paper del personal sanitari és primordial en el diagnòstic precoç del VIH i les hepatitis ja que s’ha evidenciat que la majoria de les persones estan d’acord en fer-se les proves si els ho proposa un professional sanitari (des dels que treballen a les clíniques de salut sexual, com als qui ho fan en dispositius de medicina general, entorns d'emergència i hospitals).
Per això, el Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis víriques (PCAVIHV) ha creat un espai amb informació adreçada a professionals amb l’objectiu de potenciar l’oferta de les proves i així disminuir el retard en el diagnòstic.
Més informació:
- European Testing Week Spring 2022
- Setmana Europea de les Proves del VIH i les Hepatitis Víriques. Primavera 2024
- Cartell adreçat als professionals
- Cartell adreçat a la ciutadania
- Apartat VIH/Sida a la Web de l’ASPCAT
- Apartat Hepatitis a la Web de l’ASPCAT
- Més informació adreçada a la ciutadania al Canal Salut, amb materials divulgatius sobre aquestes proves.