
El 4 de març és el Dia Mundial de l’Obesitat 2022, amb el lema “Tots hem d’actuar”. Se celebra des de l’any 2015 amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre els problemes de salut relacionats amb aquesta malaltia.
És una oportunitat per incentivar l’esforç per fer front a la pandèmia de l’obesitat que afecta a uns 800 milions de persones a tot el món, i que causa un mínim de 2,8 milions de morts a l’any.
A Catalunya, un 17% de la població adulta i un 11,7% de la població infantil entre 6 i 12 anys té obesitat.
L’obesitat es defineix com a una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial para a la salut. Es considera un problema de salut pública, tant pel nombre de població afectada com per la seva relació amb l’aparició o agreujament d’altres problemes de salut crònics: incrementa el risc de malalties cardiovasculars, de diabetis tipus 2, de determinats tipus de càncer, d'hipertensió arterial, d'artrosi, de gota, etc. L’obesitat també és un factor de risc de complicacions de Covid-19. Tot plegat ocasiona una disminució tant de la qualitat com de l’esperança vida de les persones afectades.
En la població infantil i juvenil aquest fet és més preocupant si es tenen en compte els seus efectes en la salut, i que l’obesitat infantil és un predictor important de l’obesitat en la vida adulta.
Dia Internacional de l’Obesitat
La Federació Internacional d’Obesitat proposa el dia 4 de març per celebrar el Dia Mundial de l’Obesitat, per conscienciar la societat sobre la creixent epidèmia d’obesitat, les seves repercussions per a la salut i la importància de mantenir un pes saludable.
El lema escollit aquest any “Tots hem d’actuar”. Les persones amb obesitat tenen més risc de desenvolupar altres problemes de salut, així com doble risc d’hospitalització per COVID-19 i han de front a l’estigma en diferents àmbits. Comprensió, promoció i cura de la salut amb l’objectiu de construir vides saludables i sostenibles per a tots. Una visió més enllà de la visió l’exclusivament biomèdica, ja que es tracta d’un problema multifactorial que requereix un abordatge pluridisciplinari que integri la multicausalitat del fenomen.
Quina és la situació a Catalunya?
Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2020 la meitat de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (sobrepès o obesitat), 58,8% els homes i 42,4% les dones. El 33,7% té sobrepès (42,0% els homes i 25,2% les dones) i el 17,0% obesitat (sense diferències entre homes i dones). Tots tres indicadors augmenten amb l’edat, i l’excés de pes i la obesitat augmenten en les persones de la classe menys afavorida i en les persones amb estudis primaris o sense estudis, tant en homes com en dones, però sobretot en dones. No s’observen diferències per regió sanitària.
Respecte a la població de 6 a 12 anys, el 35,9% té excés de pes (el 24,2% té sobrepès i l’11,7% té obesitat). Els nens tenen un percentatge més elevat que les nenes en tots tres indicadors (sobrepès: 30,5% els nens i 17,8% les nenes; obesitat: 14,1% els nens i 9,3% les nenes). La prevalença de sobrepès és més elevada en les classes menys afavorides (27,4% la classe III i 21,7% la classe I). No s’observen diferències segons el nivell d’estudis dels progenitors ni segons la regió sanitària.
L'obesitat està estabilitzada tant en adults com en infants
En adults el sobrepès es manté estable des de 2006 fins al 2019 i apunta a un decreixement en el 2020. Des del 2010 fins al 2014, la tendència de l’obesitat és creixent i des d’aquest any es manté estable fins al 2018; a partir de 2019, torna a mostrar una tendència a augmentar, més sostingudament en les dones. No s’han trobat diferències estadísticament significatives entre el 2019 i el 2020 en cap dels tres indicadors
En població infantil, des de 2006 fins al període 2013-2014 la tendència de la prevalença del sobrepès és decreixent; a partir d’aquest moment i fins al període 2016-2017 mostra una tendència creixent i després s’estabilitza fins al període 2017-2018. En el període 2018-2019, s'observa en els nens una tendència a augmentar i en les nenes, a disminuir. Aquest patró s'accentua en el darrer període estudiat, 2019-2020. La prevalença d’obesitat mostra una tendència decreixent des del període 2013-2014 fins al període 2018-2019, sobretot en les nenes; però en el darrer període estudiat, la tendència és a augmentar i també, especialment, en les nenes. Tot i això, no s’han trobat diferències estadísticament significatives entre 2018-2019 i 2019- 2020 per cap dels tres indicadors.
Quines són les causes de l’obesitat?
L’obesitat és un problema de salut crònic, complex i multifactorial que té com a origen una interacció genètica i ambiental. És a dir, certs comportaments relacionats amb la salut, com són el tipus d’alimentació o la pràctica d’activitat física, estan condicionats per factors ambientals els quals propicien el desenvolupament de l'obesitat en persones genèticament predisposades.
Aquests factors ambientals, també anomenats determinats socials de la salut, conformen el denominat "ambient obesogènic", i són la suma de les influències que els entorns, les oportunitats o les circumstàncies de la vida tenen per promoure l’obesitat a les persones o en la societat.
Aquest ambient obesogènic es diferencia en dos nivells: ambient macro, que engloba la planificació urbana, la localització i densitat de la zona de residència, el sistema de transport, els mitjans de comunicació i la publicitat, la producció i distribució d'aliments, la globalització, la legislació o polítiques socials, urbanes, agrícoles, laborals o el sistema de salut; i micro, que inclou factors més propers a les persones, com són el treball, l’escola, l’habitatge, l’equipament del barri, els establiments de menjar propers, el nivell socio-econòmic i el nivell d’educació, entre d’altres.
En resum, encara que, a nivell individual, la causa fonamental de l'obesitat és un desequilibri energètic entre les calories consumides i les calories gastades. A nivell global, es dóna una major ingesta d'aliments densos en energia amb alt contingut de greixos i sucres; i un augment de la inactivitat física a causa dels canvis ambientals i socials.
Quines accions es duen a terme per combatre l’obesitat?
Per fer front al problema, i d’acord amb l'estratègia mundial de l'OMS i de la NAOS (Estratègia per a la Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat), del Ministeri de Sanitat i Consum, el Departament de Salut va dissenyar el Pla Integral per a la Promoció de l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS). El Pla integra accions a l’àmbit educatiu, comunitari, de salut i laboral. El PAAS vol arribar a tota la població d’acord amb les seves necessitats, promou l’equitat i l’aprofitament dels recursos ja existents i treballa per capacitar els professionals i les persones, per generar entorns promotors de salut i per actuar sobre els determinants de la salut. S’emmarca en el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que identifica el control de l’excés de pes com un dels cinc grans reptes per impulsar la salut des de tots els àmbits d'acció del Govern i la societat.
En el marc del PAAS s’han dut a terme un seguit d’accions per prevenir l’obesitat actuant sobre l’entorn per fer fàcils les opcions saludables, així com sobre la població en general i sobre els professionals, per promoure estils de vida saludables. En aquest sentit, es reprendrà el treball sobre el model de prevenció i atenció a l’obesitat infantil a Catalunya, que va quedar alentit per la pandèmia.
Es destaquen diferents accions sobre alimentació i activitat física saludable adreçades tant a la població com als professionals de la salut:
- Gaudir d’un pes saludable des de petits
- L’alimentació saludable en l’etapa escolar. Guia per a famílies i escoles
- Acompanyar els àpats dels infants. Consells per a menjadors escolars i per a les famílies.
- Guia Petits canvis per menjar millor
- Programa de revisió de menús escolars (PReME)
- Guia per fer més activitat física
- Pautes d’activitat física
- Beneficis de l’activitat física
- Trucs per ser actius
- Rutes saludables
- Entrenament exemplar (adults)
- Entrenament exemplar (adolescents)
- 7 Minuts d’activitats per a infants
- 15 reptes de moviment a casa (família)