
“Celebrem les comunitats sordes pròsperes” és el lema triat per homenatjar persones, comunitats i organitzacions dedicades a la causa
El reconeixement de les comunitats de persones sordes, amb el nexe d’unió del llenguatge de signes, és un dels puntals del Dia Internacional de les Persones Sordes 2021, que se celebra arreu del món del pròxim diumenge, 26 de setembre, com a culminació de la Setmana Internacional dedicada a aquest mateix col·lectiu. Aquesta convocatòria internacional neix com una iniciativa de la Federació Mundial de persones sordes (IWDP) l’any 1958 i, des d’aquell any, se celebra anualment la darrera setmana de setembre.
El lema d’enguany, “Celebrem comunitats sordes pròsperes”, vol destacar l’expansió i força de les comunitats de persones sordes al llarg de la història. Una vitalitat que es vol posar de manifest als nivells locals, nacionals i internacionals. Durant aquests dies es duen a terme concentracions i actes promoguts per associacions i institucions. Múltiples activitats i esdeveniments a tot el món serveixen per fomentar la participació tant de les famílies sordes, com d’intèrprets i professionals. La vessant comunitària de moltes d’aquestes iniciatives permet la sensibilització social i la inclusió de les persones amb sordesa en tots els àmbits.
La hipoacúsia és la pèrdua parcial o total de la capacitat auditiva en una o ambdues orelles. És el dèficit sensorial més freqüent i, si afecta nadons i infants, pot tenir repercussions importants en el seu desenvolupament global (intel·lectual, emocional, motor, del llenguatge i social).
La incidència de la hipoacúsia en nadons nascuts a Catalunya és d’1-2 infants diagnosticats d’hipoacúsia per cada 1.000 naixements. Durant el 2020, es van diagnosticar 80 hipoacúsies (30 nenes i 50 nens) d’un total de 58.590 naixements.
És per això que, a Catalunya, es fa la detecció precoç de la sordesa a tots els hospitals maternals, ja siguin de la xarxa pública o de la privada. Aquest cribratge permet identificar els nadons que tenen una pèrdua auditiva més gran o igual a 40 dB, aplicar, si cal, el tractament o la intervenció terapèutica adequats i fer-ne el seguiment oportú. El cribratge neonatal de la hipoacúsia ha tingut una cobertura, al 2020, del 82,1% a la xarxa pública i d’un 86,3% a la xarxa privada.
El cribratge es realitza mitjançant la tècnica dels potencials evocats auditius automatitzats (una prova senzilla que consisteix a col·locar uns auriculars a l’infant a través dels quals s’envien uns estímuls sonors, i registrar-ne la resposta auditiva). En cas que l’infant no passi aquest prova, es realitza un segon cribratge per confirmar-ne el resultat.
Els infants amb un cribratge positiu al centre maternal precisen d’una ràpida derivació a la unitat diagnòstica per valorar el cas individualment (al voltant del tercer mes de vida) i oferir al nadó i a les famílies tota la informació necessària sobre els passos que s’han de seguir.
El dia 26 de setembre, se celebra el dia internacional de les persones amb sordesa que aquest any té com a lema “Celebrar comunitats sordes pròsperes”. Aquesta jornada internacional neix com una iniciativa de la Federació Mundial de persones sordes (IWDP) l’any 1958 i, des d’aquell any, se celebra anualment la darrera setmana de setembre.
Durant aquesta setmana es duen a terme concentracions i actes promoguts per associacions i institucions. Múltiples activitats i esdeveniments a tot el món serveixen per fomentar la participació tant de les famílies sordes, com d’intèrprets i professionals. La vessant comunitària de moltes d’aquestes iniciatives permet la sensibilització social i la inclusió de les persones amb sordesa en tots els àmbits.