
De manera imminent se n’impartiran deu edicions més, que arribaran a un miler de professionals
135 professionals de la Regió Sanitària de Barcelona Ciutat han participat en la primera edició del Curs sobre el protocol d’actuació davant de maltractament a la infància i a l’adolescència. El 87% dels participants han superat el programa amb una qualificació mitjana superior a 9 sobre 10. L’objectiu final del curs és la promoció del bon tracte a la infància i a l’adolescència des de l’àmbit sanitari amb una perspectiva de gènere, capacitant els seus professionals per a la prevenció, detecció precoç, l’atenció integral i la recuperació d’infants i adolescents en situació de violència.
El curs, que compta amb el patrocini del Pacte d’Estat, es finança amb càrrec als crèdits rebuts del Ministerio de Iguadad (Secretaría de Estado de Igualdad y contra la Violència de Género).
Les sessions les ha programat el Departament de Salut, com a part del desplegament del protocol ha confiat en UCF per la producció i la impartició del curs online sobre el nou protocol d’actuació davant del maltractament a la infància i l’adolescència en l’àmbit de la salut. En aquest sentit, és col·laboració de les Regions Sanitàries del CatSalut, de l’ICS, la Societat Catalana de pediatria, l’Associació Catalana de Llevadores i la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia en la materialització i impuls del projecte. Les pròximes edicions s’impartiran entre el 18 de maig i el 18 de juny, en les diferents Regions Sanitàries, a més de 1.000 professionals que desenvolupen l’activitat arreu de Catalunya.
El maltractament a infants i adolescents constitueix un greu problema social i de salut que en moltes ocasions no es visualitza o no es denuncia pel fet d’ocórrer en l’àmbit familiar. Aquesta manca d’informació provoca que les xarxes de professionals de diferents àmbits que treballen de manera coordinada per a prevenir o tractar les víctimes de maltractament no puguin actuar eficaçment.
Els i les professionals de l’àmbit de la salut són un col·lectiu clau en la protecció dels infants i adolescents davant de qualsevol forma de maltractament i especialment de qualsevol forma de violència física, psíquica, o sexual. Per aquest motiu és de vital importància que incorporin en la seva pràctica els aprenentatges que més de seixanta professionals de diferents disciplines (pediatres, metges forenses, infermers, psicòlegs, treballadors socials, planificadors sanitaris i juristes) i àmbits assistencials d’arreu de Catalunya així com la DGAIA, han incorporat en l’edició actualitzada del Protocol d’actuació davant de maltractament a la infància i l’adolescència en l’àmbit sanitari.