
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, acompanyada de la directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Drets Socials, Montserrat Vilella; i de la subdirectora de l’Agència de Salut Pública de Girona del Departament de Salut, Lluïsa Mas; han participat aquest matí en la darrera acció de la campanya “Gràcies des de...” que ha consistit en el lliurament gratuït de fruita i hortalisses de temporada i de proximitat a les residències de gent gran. L’activitat es va iniciar el desembre de l’any 2000 i s’ha dut a terme al llarg de l’any 2021 a diferents comarques de Catalunya. A la roda de premsa també hi ha estat present la directora de la residència de Gent Gran de Creu de Palau, Montserrat Domínguez, i el president del Consell Regulador IGP Poma de Girona, Jaume Armengol.
La poma de Girona amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) ha estat la fruita protagonista d’aquesta darrera acció. En aquesta ocasió s’han repartit 4 tones de pomes de les varietats Gala, Red Delicious, Granny Smith i Golden a 78 residències de gent gran de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès i la Selva.
“Gràcies des de Girona”, una iniciativa dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Salut; i Drets Socials, que ha comptat amb la participació d’Indicacions Geogràfiques Protegides, Consells de Producció Integrada, cooperatives agràries, parcs agraris i diputacions.
La consellera Teresa Jordà ha destacat aquesta iniciativa, sorgida de la inquietud de productors i productores de Terres de l’Ebre i impulsada per l'administració, que té un triple valor, ja que “ha permès als productors donar sortida a uns productes que tenien dificultats de distribució a l’inici de la pandèmia, ha permès que aquests productes no es fessin malbé amb els malbarataments de recursos que suposa i finalment ha permès agrair a les persones residents i treballadores de les residències de gent gran, el seu esforç per afrontar les limitacions del confinament.”
Jordà ha remarcat també que “el consum de fruita i verdura de proximitat té uns beneficis que van més enllà de l’adquisició d’un estil de vida saludable, equilibrat i diversificat. Augmentar el consum de proximitat és també una aposta de sostenibilitat, ja que implica cadenes de distribució i comercialització més curtes.”
47 tones de fruita i verdura fresca i de temporada a les residències de gent gran
Des de la posada en marxa del “Gràcies des de” s’han repartit un total de 47.387 quilos de fruita i verdura de proximitat en les diverses edicions monogràfiques. Així s’han distribuït mandarines de les Terres de l'Ebre a totes les residències de gent gran del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre; taronges, a les de Barcelona; calçots de Valls a residències de Lleida i Tarragona; carxofes del Baix Llobregat al Baix Llobregat, l’Alt Penedès, el Garraf, l’Hospitalet de Llobregat i Cunit; cireres del Baix Segre a l’Alt Pirineu i Aran, el Solsonès i el Berguedà; tomacons del Maresme, al Maresme i Blanes, que es van distribuir acompanyats de 500 litres d’oli d’oliva verge extra Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, i paraguaians del Segrià al Bages, Osona, el Moianès, l’Anoia, i el Vallès Oriental i Occidental.
La campanya “Gràcies des” és una de les activitats organitzades amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Fruita i la Verdura que impulsa l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). Aquesta commemoració té per promoure el consum de fruita i verdura de qualitat, de temporada i de proximitat. Trobareu tota la informació a Salut amb fruites i verdures
En el marc de la commemoració s’han dut a terme seminaris en línia dedicats a productes com els calçots, les carxofes, els tomàquets els préssecs i els paraguaians tot centrant-se en les diferents etapes que experimenta el producte des del camp fins que arriba a la taula. Les propietats de cada producte s’han abordat des del punt de vista nutricional i gastronòmic. L’últim dels webinars tindrà lloc el 18 de novembre i es dedicarà a Les fruites de tardor: figa, poma, magrana i clementina.
La commemoració es tancarà el dia 16 de desembre amb una jornada presencial que tindrà la participació d’experts de l’Organització Mundial de la Salut, el CETT, escoles d’hostaleria, i cuiners de renom, a la seu de la Fundació Catalana de l’Esplai
Destaquem
-
Gràcies des de....
(Obre en una nova finestra)
Iniciativa #AIFV2021
-
Salut amb fruites i verdures
(Obre en una nova finestra)
ASPCAT