
Una sessió del cicle Margarita Coll detalla les actuacions de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Foreses de Catalunya
El director de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), Eneko Barberia,m juntament amb els metges forenses de les divisions de Tarragona i Girona d’aquesta institució, Priscila Caballero i Josep Maria Casadesús, han conduït la sessió titulada “Prevenció de lesions: col·laboració entre salut pública i medicina forense”. Emmarcada dins del cicle de Sessions Margarita Coll, organitzades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la xerrada ha servit per donar a conèixer l’estructura i funcions de l’IMLCFC, una institució que depèn del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. A més de la funció d’auxili a l’Administració de Justícia, porta a terme activitats en servei de la societat i de la salut pública.
100.000 actuacions
L’IMLCFC porta a terme anualment al voltant de 100.000 actuacions destinades a valorar malalties i lesions, dèficits cognitius i trastorns mentals, així com a obtenir indicis que ajudin a fer front a diferents formes de violència. Les més de 4.000 autòpsies judicials que es porten a terme anualment a l’IMLCFC proporcionen informació rigorosa relativa a la mortalitat per lesions no intencionades (com les col·lisions de trànsit, intoxicacions per drogues i altres substàncies, caigudes, ofegaments, etc.), suïcidis i violència interpersonal.
La col·laboració entre Salut Pública i Medicina Forense es desenvolupa en el marc del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya (PINSAP).