
- L’ASPCAT se suma a la Setmana dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU que se celebra entre el 20 i el 25 de setembre.
- La campanya 2022 se centra en els aspectes claus de Clima, Justícia i Pau, i marca l’equador de l’Agenda dels ODS.
- La finalitat és accelerar l'impacte sostenible a tot el món, amb l'objectiu de 1.000 milions d'accions per al 2030.
L’Assemblea General de l'ONU va adoptar, el 25 de setembre de 2015, l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que també te la intenció d’enfortir la pau i l’accés a la justícia.
L’Agenda planteja 17 Objectius amb 169 fites de caràcter integrat, els quals inclouen, entre altres aspectes, garantir una vida amb salut, assolir la seguretat alimentària, assegurar l’accés a l’aigua i adoptar mesures urgents contra el canvi climàtic i els seus impactes.
En aquest marc, l’ODS 12, Garantir modalitats de consum i producció sostenible, marca com una de les fites que per al 2030 s’hagi reduït a la meitat el malbaratament alimentari per càpita mundial en la venda al detall i pel que fa al consum, així com les pèrdues d’aliments a les cadenes de producció i distribució.
En l’entorn de països més desenvolupats, com és el cas de Catalunya, la majoria de les pèrdues es produeixen pel que fa a les llars i una de les causes identificades és la confusió entre les dates de consum. En aquest sentit, des de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) en promovem una millor comprensió amb el següent material: Distingeix entre data de caducitat i consum preferent.
A escala de producció primària també es produeix malbaratament com que no es poden aprofitar productes que no compleixen els estàndards estètics, però que són perfectament consumibles. En aquest sentit, l’activitat d’espigolar es converteix en una pràctica encaminada a recuperar aquests aliments. La GPCH per a l’espigolament de productes hortofrutícoles és un document per poder realitzar-la amb garanties sanitàries.
Aquestes accions també estan relacionades amb altres ODS, com l’ODS 2: “Fam zero”, l’ODS 11: “Ciutats i comunitats sostenibles” i l’ODS 13: “Accions per al clima”, amb la qual cosa es fa un enfocament molt transversal a la lluita contra el malbaratament alimentari.
També, la Subdirecció de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l’ASPCAT impulsa accions i programes vinculats directament a l’ODS 3, sobre Salut i Benestar, i d’altres relacionats amb ODS com l’educació de qualitat, la igualtat de gènere, l’aigua neta i el sanejament, la reducció de les desigualtats, o l’acció pel clima. El Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública, PINSAP, és una de les eines destacades per fomentar i facilitar la salut en totes les polítiques, estratègies i intervencions.
Entre les accions que es duen a terme des de l'ASPCAT destaquen els programes de vigilància i control d’aliments i de l’aigua de consum, el Pla de seguretat alimentària, la vigilància de malalties vectorials i el control de vectors, el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut i les recomanacions per reduir l’exposició a la contaminació de l’aire, especialment dirigides a la població més vulnerable.