
El cicle es va tancar amb una intervenció de l’ASPCAT sobre prescripció social en què es van presentar dos exemples de bones pràctiques terapèutiques
La contribució fonamental de la natura en la salut física i mental és el focus de les experiències innovadores presentades al cicle “Salut i Natura. Pràctiques innovadores per a una integració efectiva”. Organitzada pel Campus sectorial i la Xarxa per la conservació de la natura en forma de 5 seminaris web, la iniciativa s’emmarca dins els objectius estratègics i transversals de la Taula Salut i Natura i recollits a la Declaració sobre la interdependència entre Salut i Natura a Catalunya.
Així, durant la primera sessió, amb el títol “La Salut planetària, una visió integral”, es va debatre aquest tema com a marc conceptual i punt de partida des d’on desenvolupar polítiques, programes i actuacions per afavorir la interrelació entre la salut integral de la societat i de la natura. Va comptar amb la participació de representants de Women Leaders for Planetary Health, ISGlobal Barcelona i la càtedra Oceans i Salut humana de la Universitat de Girona.
La segona sessió, “Conservació i restauració dels espais agraris i el patrimoni natural”, abordà la importància de la conservació , protecció i restauració dels ecosistemes marins, fluvials i terrestres amb l’objectiu que puguin mantenir un alt valor ecològic i continuïn produint beneficis en la salut i benestar de la ciutadania. Va comptar amb experts de Psicologia de l’entorn, Arquitectura del paisatge i Infraestructures i espais naturals de la Diputació de Barcelona.
La tercera sessió va tractar sobre la “Integració de la Natura i la Salut en els plans territorials, urbanístics i sectorials” amb la presentació de bones tècniques i eines orientades a incorporar la perspectiva de la salut i natura als instruments de planejament, programes, polítiques i plecs tècnics, amb l’exposició de tres exemples: Vic, Viena i Barcelona.
La següent sessió va destacar el paper de la infraestructura verda i blava en el procés de construcció de ciutats saludables. Tres iniciatives es van exposar: “Salut mental i exposició a la natura durant els confinaments per Covid-19 a Espanya i Portugal”, “El Parc nacional Van Gogh com a paisatge curatiu” i el projecte interdisciplinari “Blue Health”.
A la darrera sessió: “El desplegament de la prescripció de la natura”, es va comptar amb la col·laboració de l’ASPCAT que va abordar com la natura ha esdevingut un actiu en salut i els mecanismes emprats per a fer-ho arribar a la població que més ho necessita, com és la prescripció social. A més, dos exemples significatius de programes de teràpia en la natura: Scotland’s Woods for Health Strategy an Branching Out d’Escòcia i Boscos per la Salut i Recepta de Natura a Olot i Múrcia, van tancar el cicle.
Cicle de seminaris en línia celebrats entre el 8 de juny i el 6 de juliol de 2021