L’Informe presenta els resultats de la vigilància epidemiològica del Programa de prevenció i control de la malaltia de Chagas congènita elaborat per la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya durant el període 2010-2022 on s’observen canvis de tendència epidemiològics i sociodemogràfics de la població en estudi (veure Informe).
El document recull informació de les dones amb diagnòstic d’infecció per Trypanosoma cruzi que hagin cursat una gestació a Catalunya des de l’any 2010, dels seus nounats i de la resta de fills que resideixen a Catalunya.
Durant aquest període, s’han detectat 1.773 dones embarassades amb infecció per T. cruzi, i s’han pogut controlar 1.284 nadons. D’aquests, 34 van presentar transmissió congènita, dels quals s’han curat el 79,4% (n=27). L’11,8% (n=4) estan pendents de curació, tot i que s’observen reduccions progressives dels nivells d’anticossos per T. cruzi en les serologies anuals de control. Dels tres casos restants, se’n desconeix l’evolució per falta d’assistència a les visites de seguiment o perquè han marxat fora de Catalunya.
La figura 1 mostra l’evolució de la taxa de transmissió congènita per T. cruzi. S’observa un descens progressiu a partir de l’any 2013. Globalment, la taxa de transmissió congènita se situa en el 2,6%.
L’Organització Mundial de la Salut insta els països a combatre i eliminar la transmissió congènita de la malaltia de Chagas fent una crida a sumar esforços per arribar a la transmissió vertical zero per T. cruzi.
A Catalunya, la notificació de la malaltia de Chagas es fa mitjançant:
- Notificació microbiològica obligatòria a través del Sistema de notificació microbiològica de Catalunya.
- Notificació a través de les fitxes epidemiològiques que s’han d’enviar al Programa de prevenció i control de la malaltia de Chagas congènita.
Per a més informació: Chagas (Canal Salut)