Es presenten dos estudis sobre el període d’infecciositat del SARS-CoV-2 i la utilitat de la PCR. Gràcies als estudis de contactes sabem que la transmissió de la malaltia és possible en el període presimptomàtic o a partir de persones asimptomàtiques, però fins ara no s’havia publicat cap estudi de contactes en el període postsimptomàtic. L’estudi de Taiwan posa de manifest que la infecciositat pot ser progressivament decreixent en els primers dies després de l’inici de símptomes.
Com s’ha observat en alguns estudis, la càrrega viral és màxima a l’inici de símptomes i descendeix en els dies següents de forma més ràpida o més lenta en funció de la gravetat dels símptomes. En pocs estudis s’ha relacionat, a més, la càrrega viral alta (més de 105 còpies RNA/ml o turunda) amb la viabilitat del virus en cultiu, la qual cosa podria estar en relació amb la gravetat i la infecciositat, encara que aquestes tècniques no estan fàcilment disponibles per poder corroborar aquesta hipòtesi. En el segon estudi de casos hospitalitzats a Singapur, es mostra el comportament “erràtic” dels resultats qualitatius de PCR, amb positius i negatius seqüencials, alhora que la tendència progressivament decreixent de la càrrega viral, també en pacients ingressats.
Contact Tracing Assessment of COVID-19 Transmission Dynamics in Taiwan and Risk at Different Exposure Periods Before and After Symptom Onset
Estudi de 2.761 contactes estrets de 100 casos confirmats de COVID-19 a Taiwan. La taxa d’atac secundària (TAS) global va ser del 0,7 % (IC 95 %, 0,4 % - 1,0 %). En els contactes (1.818) amb una exposició al cas en els cinc primers dies de l’inici de símptomes, la TAS va ser d’1 % (IC 95 % 0,6 % - 1,6 %), mentre que en els contactes (852) amb exposició al cas índex cinc dies després de l’inici de símptomes, no es va produir cap cas secundari (IC 95 %, 0 % - 0,4 %). Entre els contactes (299) exposats a casos en el període presimptomàtic, la TAS va ser del 0,7 % (IC 95 %, 0,2 % - 2,4 %). La TAS va ser més gran en familiars convivents (4,6 % [IC 95 %, 2,3 % - 9,3 %]) i no convivents (5,3 % [IC95 %, 2,1 % - 12,8 %]) que en l’entorn sanitari (0,9 [IC95 %, 0,4 % - 1,9 %]) o en altres entorns (0,1 [IC95 % 0 % - 0,3 %]).
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2765641
Epidemiologic Features and Clinical Course of Patients Infected With SARS-CoV-2 in Singapore
En aquest estudi es realitzen PCR seqüencials a divuit casos ingressats a Singapur i se’n determina la càrrega viral; s’hi observa el fenomen de “PCR positives i negatives” al llarg de l’evolució, sense que hi hagi una clara relació amb la clínica. En general s’observen càrregues virals descendents al llarg del seguiment i després de la negativització de la PCR, la repositivització s’associa a càrregues virals baixes.