
Ciclistes pel carril bici porten mascaretes per protegir-se de la COVID-19.
Se’n celebra el Dia Mundial per promocionar-ne l’ús i difondre’n els beneficis
Donar més protagonisme a la bicicleta, el desenvolupament d’una cultura de ciclisme a la societat i la col·laboració en la reducció de la contaminació i en la lluita contra el canvi climàtic. Són alguns dels objectius del Dia Mundial de la Bicicleta, celebrat cada dia 3 de juny des del 2018, a instàncies de l’ONU.
A Catalunya, la promoció de la bicicleta està alineada amb gran part dels objectius de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de les ciutats i comunitats: combatre el canvi climàtic, generar salut i benestar a la població i el desenvolupament de serveis de transport i turisme sostenibles, entre d’altres.
Per què celebrar el dia mundial de la bicicleta?
La bicicleta és pràctica, econòmica, bona per a la salut i per a l’estat d’ànim de les persones usuàries i és respectuosa amb el medi ambient, ocupa poc espai i no fa soroll. Així mateix, la bicicleta ajuda a pacificar la ciutat, a reconciliar els seus habitants amb l’entorn urbà i ampliar les possibilitats de relació, per la qual cosa contribueix a enfortir la cohesió social i, en definitiva, a fer més amable i sostenible la mobilitat.
Beneficis per a la salut
Caminar i anar en bicicleta per desplaçar-se redueix el risc de patir malalties del cor, accidents cerebrovasculars, certs càncers, diabetis i fins i tot redueix el risc de mort. En conseqüència, el transport actiu no només és saludable; també és equitatiu i rendible.
Cal tenir present que:
- Fer activitat física d’intensitat moderada de forma regular, per exemple caminar a bon pas o anar en bicicleta té importants beneficis per a la salut.
- A totes les edats, els avantatges d’ésser una persona físicament activa superen els possibles danys potencials, per exemple per lesions.
- Alguna activitat física és millor que cap.
- Per assolir uns nivells d’activitat física saludable no cal anar al gimnàs, hi ha maneres relativament senzilles d’assolir els nivells saludables al llarg del dia.
Desplaçar-se a peu o en bicicleta ajuda a protegir l’entorn i pot ser fonamental per ajudar les ciutats a desvincular el creixement de la població a l’augment de les emissions i a millorar la qualitat de l’aire, la mobilitat i la seguretat viària.
Bicicleta i equitat
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), caminar i anar en bicicleta també és una via per aconseguir una major equitat en salut.
- La bicicleta és un mitjà de transport sostenible senzill, assequible, fiable, net i respectuós amb el medi ambient;
- La bicicleta pot ser una eina per millorar la forma física i la salut.
- La sinergia entre la bicicleta i l'usuari fomenta la creativitat i el compromís social i proporciona a l'usuari una consciència immediata de l'entorn local;
- La bicicleta pot ser un símbol que transmet un missatge positiu per fomentar un consum i una producció sostenibles i té un impacte positiu sobre el clima.
L’ús de la bicicleta pot ser un mitjà per:
- fomentar el desenvolupament sostenible,
- enfortir l'educació, inclosa l'educació física, per a nens i joves,
- promoure la salut,
- prevenir malalties,
- promoure la tolerància, la comprensió i el respecte mutu i
- facilitar la inclusió social i una cultura de pau.
Objectius del Dia Mundial de la Bicicleta:
- Animar els estats a dedicar una atenció especial a la bicicleta en les estratègies de desenvolupament transversals i a incloure la bicicleta en les polítiques i programes de desenvolupament internacionals, regionals, nacionals i subnacionals;
- Encoratjar els estats a millorar la seguretat viària i integrar-la en la planificació i el disseny d’infraestructures de mobilitat i transport sostenibles, en particular mitjançant polítiques i mesures per protegir i promoure activament la seguretat dels vianants i la mobilitat en bicicleta, amb vista a resultats de salut més amplis, en particular la prevenció de lesions i malalties no transmissibles;
- Encoratjar els grups d'interès a emfatitzar i avançar en l'ús de la bicicleta com a mitjà per afavorir el desenvolupament sostenible, enfortir l'educació, inclosa l'educació física, per a nens i joves, promoure la salut, prevenir malalties, promoure la tolerància, la comprensió i el respecte mutu i facilitar la inclusió social i una cultura de pau;
- Animar els estats a adoptar les millors pràctiques i mitjans per promoure la bicicleta entre tots els membres de la societat i, en aquest sentit, acollir les iniciatives per organitzar passejades en bicicleta a nivell nacional i local com a mitjà per enfortir la salut i el benestar físic i mental i desenvolupar una cultura del ciclisme a la societat.
Com podeu celebrar aquest dia?
Per celebrar aquest dia podeu usar la bicicleta per fer una mica d'exercici. Potser fa temps que la teniu guardada sense fer-la servir. El dia mundial de la bicicleta brinda l’oportunitat de fer una mica d'esport amb la bicicleta o simplement donar una volta a l'aire lliure i gaudir del plaer del contacte amb la natura.
També podeu gravar un vídeo i compartir-lo a les xarxes socials o simplement podeu deixar algun missatge sobre aquest tema amb l’etiqueta #DiaMundialdelaBicicleta
Destaquem
- Activitat física (Obre en una nova finestra)
- Baròmetre de la bicicleta (Obre en una nova finestra)
- PINSAP (Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública): Mobilitat i salut (Obre en una nova finestra)
- Estrategia Catalana de la Bicicleta 2025 (Obre en una nova finestra)
- Share the Road Programme. Annual Record 2018 (Obre en una nova finestra)
- Recomanacions per a l'ús i l'elecció de la bicicleta per als infants. Canal Salut (Obre en una nova finestra)