
Del 22 al 24 de novembre de 2023, ha tingut lloc a Barcelona la Conferència Científica Europea sobre Epidemiologia Aplicada a les Malalties Infeccioses (ESCAIDE 2023), organitzada pel Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC).
L’esdeveniment ha reunit quasi a 3.000 experts (795 presencialment i la resta via en línia) de 127 països diferents. Des de l’àmbit d’epidemiologia, microbiologia, virologia, immunologia i estadística, entre molts d’altres, s’han presentat i compartit experiències i coneixements científics sobre malalties infeccioses i salut pública.
El programa ESCAIDE 2023 ha estat divers amb 5 sessions plenàries, 11 xerrades informals, 24 recorreguts de comunicacions, juntament amb una varietat d’esdeveniments paral·lels. Més de 290 experts han liderat debats en més de 50 sessions programades en diferents formats.
Ha estat també una bona oportunitat per establir connexions entre països i disciplines, amb l’objectiu comú de contribuir a enfortir les capacitats de preparació i resposta davant les amenaces de salut pública derivades principalment de les malalties transmissibles.
La inauguració de la Conferència va comptar amb el Conseller de Salut, Manel Balcells i la Secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, juntament amb el director del CAAES del Ministeri de Sanitat, Fernando Simon, la directora de l’ECDC, Andrea Ammon, i el Cap Científic de l’ECDC Mike Catchpole.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha tingut un paper actiu en la seva organització i participació.
El Subdirector General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Jacobo Mendioroz, va participar en la taula de vigilància en les aigües residuals i es van presentar diferents treballs tècnics: Epidemiology and antimicrobialresistance of Neisseria Gonorrohoeae in Catalonia, 2018-2021 (format pòster); Outcomes of post-exposure vaccination prophylaxis for Mpox in paediatric contacts during 2022 outbreak in Catalonia (format pòster-on line) i Trackingdynamics of SARS-CoV-2 variant in Catalonia (Spain) through wastewater surveillance (comunicació oral).
Tres tallers pre-conferència es van organitzar a la seu de l’ASPCAT, els dies 20 i 21 de novembre:
- “Eurosurveillance workshop: Improving your chances to get publish”. Organitzat per Eurosurveillance Journal (46 assistents)
- “Multidisciplinary simulation exercise on producing scientific advice” Organizat per ECDC Scientific Processes and Methods team (48 assistents)
- “Reunió de la xarxa EPIET Alumni”. Organitzat per EPIET Alumni Network (EAN) (40 assistents)
Finalment, la Secretaria de Salut Pública en el marc de la promoció intersectorial i interdepartamental del benestar emocional per la via de la cultura, va oferir junt amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la possibilitat per a tots els assistents d’ESCAIDE, d’accedir lliurement a les col·leccions del MNAC al llarg de tota la setmana; també es van organitzar dos tours guiats per a grups reduïts de 35 persones.
La valoració global donada pels participants en l'ESCAIDE 2023 és molt elevada, amb un 93% dels participants que declaren estar molt/extremadament satisfets amb l’experiència.