L’ASPCAT de Catalunya promou el talent i el coneixement dels seus professionals en la segona edició d’un cicle d’èxit nascut en ple confinament
Més de 1500 professionals han pres part durant el primer semestre de 2021 a les 9 sessions de Casos pràctics en època de pandèmia celebrades fins ara. El cicle, impulsat per l’Equip de Gestió del Coneixement de l’ASPCAT des de l’inici del confinament de 2020, es reprendrà el mes d’octubre.
En aquesta segona temporada, les sessions es fan cada 15 dies, en comptes de dues vegades a la setmana, però mantenen el format online dels divendres, amb una hora de duració. D'aquesta hora, 30 minuts son per facilitar la conversa dels participants que fan les seves preguntes i reflexions en el xat per ser traslladades als ponents per una persona que actua com a moderador. Com sempre, als inscrits se'ls facilita el vídeo de la sessió així com la documentació aportada.
Els temes tractats van des del coneixement en seguretat alimentària i ambiental, fins a temes específics del control sanitari a escorxadors, passant per temes més transversals com l'estat emocional dels professionals que fan tasques d'inspecció i control sanitari.
Aquests son els títols de les nou sessions fetes fins ara:
- “Enigmes per resoldre en escorxadors d'aus i conills”
- “Desinfectants, viricides no autoritzats: ozó, raigs UV, aigua ionitzada i altres meravelles”
- “Del vuelva usted mañana al ¿tiene cita previa?”
- “SINAC, el forat negre. Posem llum a la foscor”
- “La vigilància dels perills dels aliments: el perquè de tot plegat”
- “Biofilms en la industria alimentaria. Què cal saber-ne?”
- “Seguretat alimentària a Catalunya”
- “La certificació de salut pública en l’exportació”
- “Els paràsits desapareguts de l'escorxador de porcs: n’hi ha o no n’hi ha?”
La valoració d’aquesta segona edició, en paraules de Dani Giménez Roig, responsable de gestió del Coneixement a l’ASPCAT ha estat «molt positiva», perquè «el fet que la majoria dels ponents siguin professionals de l’ASPCAT que dominen un tema i tenen ganes de compartir la seva experiència fa que els participants tinguin una actitud molt participativa i vulguin compartir també les seves experiències». Per a Giménez Roig, «això permet que no es malbarati coneixement i fomenta que broti molt talent fins ara ocult». Tot això «no seria possible sense la generosa aportació dels professionals que participen en les sessions». «Crec que molts professionals de l’ASPCAT desitgen que arribin els divendres per poder gaudir d’una nova sessió de casos pràctics». Alhora, destaca que «el treball col.laboratiu de l’Equip de Gestió de Coneixement fa que la gestió del coneixement comenci a ser valorada com una part fonamental en el dia a dia de l’ASPCAT».
Si tot va bé, les sessions d’aquesta segona temporada es reprendran l’1 d’octubre amb la presentació del programa Erasmus del Coneixement, una experiència d’intercanvis per fomentar l’aprenentatge entre els professionals de l’ASPCAT que ja s’ha posat en marxa a partir del treball de la comunitat de pràctica Erasmus del Coneixement que va desenvolupar una prova pilot al 2019.
El cicle de Casos pràctics en època de pandèmia es va iniciar el 2020, tot just començar el confinament, amb l'objectiu de facilitar un espai per a la conversa i l'aprenentatge col.laboratiu dels professionals de l'ASPCAT. En aquella primera temporada es van fer 25 sessions i es van inscriure més de 5000 persones. L'experiència va ser tan bona que l'Equip de Gestió de Coneixement de l'ASPCAT va proposar fer una segona temporada.