
En l’edició d’enguany, el Dia Mundial de l’Audició, que se celebra el 3 de març, posa el focus en el cribratge com a part imprescindible de l’atenció auditiva a les persones. El cribratge auditiu representa el primer pas en l’abordatge dels dèficits auditius. A través de la detecció precoç que proporcionen estratègies com el Programa de la hipoacúsia neonatal es diagnostica la hipoacúsia en edats molt primerenques i es millora enormement el pronòstic i el desenvolupament integral d’aquests infants.
El cribratge neonatal de la hipoacúsia es realitza a través d’una prova senzilla a tots els nadons durant les primers hores de vida. Les famílies reben la informació a través de les professionals sanitàries que les acompanyen a la recta final de l’embaràs i en el part. A Catalunya, la prova utilitzada són els potencials evocats auditius automatitzats. El resultat d’aquesta prova s’anota al carnet de salut infantil del nadó. En cas que surti alterada, el nadó ha de ser donat d’alta del centre maternal amb una cita per a repetir la prova. Si torna a sortir alterada, caldrà derivar el nadó a la Unitat de Referència d’Hipoacúsia el més aviat possible per tal de completar l’estudi i instaurar el tractament més adequat.
En els nadons que tenen un resultat normal en el cribratge auditiu, que són la gran majoria, el seguiment i la cura de la salut auditiva continua a través del Programa Infància amb Salut. Malgrat el resultat normal, cal dedicar una atenció especial als infants que presenten algun factor de risc per a la hipoacúsia com, per exemple, tenir una història familiar de sordesa permanent en la infància o haver patit alguna infecció congènita per citomegalovirus, herpes, rubèola, sífilis o toxoplasmosi. Aquests infants seran seguits de manera més estreta fins als 3 anys. En cas que siguin diagnosticats d’hipoacúsia, caldrà fer-ne un abordatge integral i multidisciplinari, amb la participació d’otorinolaringòlegs/gues, pediatres i altres especialistes i també els i les professionals dels CREDA (audioprotesistes, psicopedagogs, logopedes...). Així, doncs, una bona atenció auditiva en la infància requereix la implicació i el treball coordinat els serveis sanitaris, els serveis educatius i les famílies.