En tots els desplaçaments en cotxe, els infants han d’anar sempre protegits amb un sistema de retenció homologat apropiat per la seva alçada, i les persones adultes amb el cinturó de seguretat.
Salut Pública convida a extremar les mesures de prevenció per tal que l’augment de la mobilitat no causi l’augment en les lesions de trànsit
Les decisions que prenem a l’hora de desplaçar-nos poden tenir un gran impacte sobre la nostra salut i la de les altres persones ja que els mitjans de transport que utilitzem afecten els nostre nivell d’activitat física, l’emissió a l’atmosfera de contaminants amb efectes adversos sobre l’organisme, i el risc de lesions per col·lisions i atropellaments.
La irrupció de la pandèmia de COVID-19 va causar reduccions molt importants en la mobilitat amb vehicles privats a motor, que es van traduir en disminucions en la contaminació atmosfèrica i de la incidència de lesions de trànsit per atropellaments i col·lisions. La primera meitat de 2022 ha estat caracteritzada per un augment del nombre de defuncions per lesions de trànsit i, tenint en compte el previsible increment de la mobilitat amb motiu de les vacances d’estiu, l’Agència de Salut Pública de Catalunya vol fer arribar a la població un conjunt de recomanacions per promoure la salut i la seguretat en tots els desplaçaments.
Salut i seguretat en els desplaçaments
Els mesos d’estiu són especialment favorables als desplaçaments a peu i en bicicleta, que permeten seguir a l’aire lliure la recomanació d’acumular 30 minuts diaris d’activitat física moderada de manera divertida i agradable. Al caminar, és important seguir algunes recomanacions de salut i seguretat:
- No utilitzeu el mòbil o altres aparells electrònics que distreguin la vostra atenció. Mentre mireu el teclat o la pantalla correu el risc d’ensopegar, caure o no veure els vehicles que s’aproximen.
- Camineu sempre per la vorera. Si no n'hi ha, aneu sempre en sentit contrari al dels vehicles, procurant veure els conductors i ser vistos per ells.
- Mireu cap endavant, observeu l’estat del terra i el paviment, i si ha desnivells o altres relleus que us puguin fer caure.
- Aneu amb compte amb els aparcaments i els guals. Els vehicles poden efectuar maniobres imprevistes sense haver-vos vist.
- Quan travesseu el carrer, utilitzeu sempre els passos de vianants. Si no n’hi ha, procureu escollir els itineraris i els punts més segurs i amb més visibilitat per creuar.
- No oblideu que les bicicletes i alguns vehicles de motor són silenciosos i és possible que no els sentiu arribar.
- Si hi ha vehicles aturats o acostant-se a un pas de vianants, mireu els ulls de la persona que condueix per assegurar-vos que us pot veure i que no hi ha perill per travessar.
- Al travessar un carrer, els vehicles que giren poden ser especialment perillosos, perquè els conductors estan pendents de la maniobra i de la resta del trànsit, i és possible que no us vegin. Comproveu sempre si hi ha algun vehicle girant abans de travessar el carrer i assegureu-vos que els conductors dels vehicles que giren us veuen bé.
- Si camineu amb infants, superviseu-los sempre i doneu-los exemple respectant els semàfors i les normes de seguretats per als vianants.
L’estiu és també una estació de l’any en què moltes persones realitzen desplaçaments en automòbil per anar i tornar als llocs on passaran les seves vacances, o per arribar a platges i altres zones d’esbarjo.
Aquest increment de la mobilitat en automòbil suposa també un major risc de col·lisions i lesions de trànsit. Per prevenir-les, és necessari:
- No conduir després d’haver consumit begudes alcohòliques.
- Utilitzar en tots els desplaçaments els dispositius de seguretat reglamentaris (cinturó de seguretat en automòbils, casc en motocicletes, ciclomotors i bicicletes).
- Assegurar-se que els infants utilitzin sempre un dispositiu de retenció apropiat per la seva alçada (cabàs, cadireta, elevador o cinturó de seguretat)
- Respectar els límits de velocitat i les normes de circulació.
- Evitar la fatiga al volant, fent com a mínim una parada cada 2 hores de conducció.
La fatiga i la somnolència al volant
El cansament i la somnolència poden provocar col·lisions de trànsit i lesions, ja que afecten negativament les capacitats psicofísiques de qui condueix un vehicle augmentant el temps de reacció, disminuint l’atenció i empitjorant el processament d’informació. En casos més greus, la somnolència pot arribar a fer que una persona s’adormi al volant.
És difícil determinar la magnitud real de l’impacte de la fatiga sobre les lesions causades pel trànsit, ja que no existeixen proves biològiques per valorar la somnolència com les que s’utilitzen, per exemple, per investigar el consum d’alcohol o altres drogues entre les persones implicades en una col.lisió. S’estima, però, que al voltant d’un 20% de les col·lisions estan relacionades amb la somnolència. Aquest tipus de col·lisions, acostumen a presentar les característiques següents:
- La col·lisió es produeix a últimes hores de la nit, de matinada, o a primeres hores de la tarda.
- La col·lisió té conseqüències greus.
- Un únic vehicle se surt de la via.
- La persona que condueix no fa cap maniobra per evitar la col·lisió.
- La persona que condueix viatja sola al vehicle.
Diferents factors poden augmentar el risc de patir una col·lisió de trànsit relacionada amb la somnolència:
- Dormir un nombre d’hores insuficient.
- Certs patrons de conducció: conduir entre la mitjanit i les 6 del matí; conduir molts quilòmetres cada dia, conduir a primeres hores de la tarda, conduir durant períodes prolongats sense fer pauses per a descansar.
- Utilitzar medicaments que poden provocar somnolència: hipnosedants, antidepressius tricíclics, alguns antihistamínics.
- Consumir begudes alcohòliques abans de conduir.
- Patir algun trastorn de la son.
Per tal de reduir aquests factors de risc, pot resultar útil seguir les recomanacions següents:
- Assegurar-se de dormir de 7 a 9 hores diàries.
- No consumir begudes alcohòliques abans de conduir
- Evitar conduir entre la mitjanit i les 6 del matí.
- En cas de sentir somnolència, aturar-se per permetre que condueixi un altre persona o, si això no és possible, fer una becaina d’uns 15-20 minuts.
- Prendre cafè o begudes amb cafeïna, ja que el consum d’una quantitat de cafeïna equivalent a dues tasses de cafè pot contribuir a reduir la somnolència.
No s’ha demostrat, en canvi, que altres mesures, com obrir la finestra de l’automòbil o escoltar la ràdio, redueixin la somnolència.
Més informació a Canal Salut i Video Salut