Quan t’actives, no fumes, beus menys i segueixes una alimentació saludable, sumes salut

L’obesitat és un problema de salut pública creixent, tant pel nombre de població afectada com per la seva relació amb l’aparició o agreujament d’altres problemes de salut crònics: incrementa el risc de malalties cardiovasculars, de diabetis tipus 2, de determinats tipus de càncer, d'hipertensió arterial, d'artrosi, de gota…, i, tot plegat, ocasiona una disminució tant de la qualitat com de l’esperança vida de les persones afectades.
A Catalunya, segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya de l’any 2021, el 14,8% de la població de 18 a 74 anys té obesitat. El percentatge d’obesitat augmenta amb l’edat, especialment a partir dels 45 anys (se situa prop del 20%). No s’observen diferències entre homes i dones i és més freqüent entre les persones sense estudis o amb estudis primaris i les de classe social menys afavorida.
L’obesitat, és un problema de salut crònic, complex i multifactorial, que té com a origen una interacció genètica i ambiental. Certs hàbits relacionats amb la salut, com són el tipus d’alimentació, la pràctica d’activitat física i el sedentarisme, o les hores de son, entre altres, incideixen en l’aparició de l’obesitat. Però a la vegada, aquests factors estan condicionats per factors ambientals i pels determinants socials de la salut.
Una alimentació saludable contribueix a prevenir l’obesitat i és un dels pilars del seu tractament: es recomana un consum majoritari de fruites fresques i hortalisses, llegums, fruita seca, cereals integrals (arròs, pasta, pa, etc.) i tubercles com la patata, l’oli d’oliva verge i, en menys quantitat i freqüència, làctics sense sucre, peix i ous, seguit de carns (preferentment blanques i magres). L’aigua és la beguda principal i la més saludable.
Unes de les principals causes de l'obesitat són el sedentarisme i la inactivitat física. L'activitat física regular és important per a una millor salut física i mental i pot ajudar a mantenir un pes corporal saludable.
L’alcohol conté força sucre (una copa de vi conté aproximadament la meitat de la quantitat màxima diària recomanada) i calories buides (una cervesa equival aproximadament a 140 calories). El seu consum està associat al risc de patir obesitat. Quant a l’alcohol, és recomanable no superar els límits de consum debaix risc i si es fa consums de risc, beure menys.
En contra de la creença popular, el tabac augmenta la possibilitat de patir sobrepès. A més a més, quan es vulgui deixar de fumar, tindrà més dificultats per controlar el pes (efecte rebot). No obstant això, deixar de fumar compensa enfront dels prejudicis de continuar fumant (SEC).