La prevenció i el control global de la ràbia i l’eradicació d’aquesta malaltia és l’objectiu del Dia Mundial de la Ràbia, que se celebra cada 28 de setembre a instàncies de la Global Alliance for Rabies Control, amb el reconeixement de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). És una jornada per recordar que l’aplicació de mesures contra les malalties en els animals no tan sols serveixen per protegir-ne la salut i el benestar, sinó que és un dels passos més efectius que es poden fer per protegir la salut de les persones i el medi ambient.
A Catalunya, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) du a terme la vigilància i el control de la malaltia en humans. L’ASPCAT també coordina les actuacions de vigilància veterinària dels animals que en són potencialment transmissors per prevenir-ne els riscos de contagi, sobretot quan hi ha contacte per mossegades d’animals amb un risc potencial elevat de transmissió.
Mai abans la paraula “vacuna” havia adquirit les dimensions que té en l’actualitat. És per això que el lema del Dia Mundial contra la Ràbia d’enguany és «Ràbia: fets, i no por», ja que destaca la importància de crear consciència sobre la malaltia, de vacunar la població animal i d’educar les persones sobre els perills de la ràbia i la manera de prevenir-la.
La ràbia provoca cada any la mort de més de 55.000 persones en tot el món, principalment a l’Àsia i l’Àfrica. Aquestes morts es podrien evitar amb campanyes de vacunació dels animals, ja que el 99% dels casos es produeixen per mossegades de gossos infectats.
La situació a Catalunya pel que fa a la ràbia de gossos autòctons és molt òptima, doncs des de fa anys la ràbia en gossos, gats i fures està eliminada. Com a conseqüència a Catalunya no hi ha casos de ràbia humana provocada per les agressions ocasionades per aquestes espècies animals.
La situació dels ratpenats a Catalunya és diferent, ja que en aquest cas s’ha vist que poden estar infectats. Per aquest motiu davant d’una agressió per ratpenat cal prescriure profilaxi postexposició amb immunoglobulina i vacuna. En situacions com aquestes, i en d’altres que ho requereixen, l’ASPCAT activa el Protocol de coordinació d’actuacions de vigilància veterinària en cas de sospita de ràbia, per tal que s’actuï amb garanties elevades en la prevenció i la seguretat de les persones exposades a l’agressió d’un animal potencialment transmissor de la malaltia.
El 2020 es van produir 6 actuacions de seguiment de gossos a causa d’agressions, els quals es van mantenir sota observació veterinària durant 14 dies, per tal de descartar-ne la sospita de ràbia. En cap dels casos observats es va confirmar la presència de la malaltia.
Pel que fa a les mossegades produïdes per animals en àrees endèmiques, requereixen actuació per tal de protegir una possible exposició a la ràbia. Aquesta actuació s’ha d’iniciar al més aviat possible, idealment en el país d’origen i, si cal, completar-la en retornar a Catalunya.
Les persones que viatgen a àrees endèmiques de la malaltia abans d’iniciar el viatge han de consultar a una Unitat de Salut Internacional per tal de rebre consell sobre la conveniència o no de vacunar-se.
Destaquem
- Ràbia. Canal Salut (Obre en una nova finestra)
- Rabia. Organització Mundial de la Salut (Obre en una nova finestra)
- Normativa para viajar con la mascota. Perros, gatos, hurones. MAPA. (Obre en una nova finestra)
- Moviment d'animals de companyia i passaport. Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (Obre en una nova finestra)