
Taxa de transmissió congènita de la malaltia de Chagas, 2010-2022 Font: Sistema de Notificació Microbiològica de Catalunya. Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública. Agència de Salut Pública de Catalunya.
El Dia Mundial de la malaltia de Chagas, se celebra el 14 d’abril amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la malaltia causada pel paràsit Trypanosoma cruzi.
La malaltia és endèmica a 21 països de l’Amèrica Central i del Sud. Allà, el principal mecanisme de transmissió és el vectorial, seguit de la via digestiva, mitjançant la ingesta de begudes i aliments contaminats. En països no endèmics, el principal mecanisme de transmissió del T. cruzi és la transmissió congènita.
Arran de la recomanació de l’OMS a països no endèmics de prendre mesures adequades per prevenir i controlar la transmissió vertical, a Catalunya, l’any 2010 es va implementar el Programa de prevenció i control de la malaltia de Chagas congènita. Aquest Programa està coordinat per la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública i compta amb la col·laboració i cooperació de més de cent professionals sanitaris de les especialitats d’obstetrícia, ginecologia, microbiologia, pediatria d’atenció primària i hospitalària, medicina de família i salut comunitària, infermeria, infectologia, epidemiologia, salut pública i comunitària.
En aquests dotze anys de Programa s’han notificat 1.772 casos de dones gestants diagnosticades de la malaltia de Chagas i van néixer 34 nadons amb transmissió vertical de la malaltia de Chagas. D’aquests, el 94,1% dels infants va completar correctament el tractament. Per altra banda, s’han notificat 835 germans amb necessitat de control serològic, s’hi ha fet cribratge serològic al 58,8% (491) i d’aquests, el 5,3% (26) han resultat positius de T. cruzi.
Més informació de la malaltia de Chagas