
El Dia Mundial contra la Ràbia es commemora cada any el 28 de setembre, coincidint amb l’aniversari de la mort del Dr. Louis Pasteur, creador de la primera vacuna antiràbica. Té com a objectiu conscienciar sobre la malaltia i treballar per eliminar la ràbia a escala mundial. És un esdeveniment dissenyat per unir persones, organitzacions i recursos en la lluita contra aquesta malaltia.
Anualment, l’Aliança Global per al Control de la Ràbia (GARC), amb el reconeixement de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), selecciona un lema rellevant relacionat amb la situació actual i les tendències globals. El lema d’enguany vol incidir en la unificació dels esforços de tothom per treballar a favor de l’estratègia «una sola salut». Aquesta malaltia és un exemple d’abordatge multidisciplinari coordinat entre disciplines de la salut i altres actors, atès que implica l’àmbit assistencial sobre les persones, l’àmbit veterinari sobre els animals potencialment transmissors, i altres actors necessaris per al control de la malaltia com ho són els ajuntaments o els agents de l’àmbit rural i forestal.
La ràbia és una malaltia que es pot prevenir amb l’administració d’una vacuna. La vacunació dels gossos és la millor estratègia per prevenir la ràbia en l’ésser humà, ja que no només redueix les defuncions sinó que també redueix la necessitat de la profilaxi postexposició, és a dir, l’atenció de persones mossegades per animals.
A Europa, els principals reservoris de la ràbia terrestre són la guineu vermella, seguida per altres petits carnívors salvatges com l’os rentador a l’Europa Central i el Bàltic. A Espanya hi ha dos genotips del virus de la ràbia que circulen en ratpenats autòctons.
Els quiròpters (ratpenats) del nostre entorn són insectívors i, per tant, molt beneficiosos per al control de vectors de malalties, i s’ha de recordar que no està permès molestar-los ni tocar-los, ja que es tracta d’una espècie protegida i en regressió. Per tant, si s’evita la interacció amb els ratpenats i el seu entorn, s’evita també el risc de contagi de la malaltia.
Si es troba un ratpenat mort o implicat en alguna mossegada o agressió a persones, s’ha d’avisar el cos d’agents rurals al telèfon 93 561 70 00 per activar el protocol de recollida i trasllat als centres de recuperació de fauna i, finalment, al laboratori en cas que calgui descartar una sospita de ràbia.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) duu a terme la vigilància de la malaltia en humans mitjançant la prevenció i el control de les persones que viatgen a àrees on la ràbia és endèmica, professionals de risc i de qualsevol persona potencialment exposada a animals sospitosos d’estar infectats.
A la Xarxa de vigilància epidemiològica de Catalunya de l’ASPCAT es reben les notificacions de les mossegades considerades de risc per a valoració i indicació d’administració de profilaxi antiràbica a la persona agredida en cas que es consideri necessari. Aquesta profilaxi està sempre indicada en cas d’exposició a ratpenats, en determinades circumstàncies d’agressions d’altres animals i en viatgers internacionals procedents de països endèmics que han estat exposats eventualment a animals i no han rebut la profilaxi, o quan aquesta ha estat incompleta. Les actuacions i recomanacions a seguir en cas d’agressions a persones per part de certs animals es recullen al Protocol de prevenció i control de la ràbia.
Durant l’any 2022, s’han notificat a l’ASPCAT 41 agressions d’animals a persones, en 16 de les quals (39%) l’animal causant ha estat un ratpenat. Totes les ferides han estat de caràcter lleu excepte 3, que es van considerar de caràcter greu per les seves característiques, sense que s’hagin notificat complicacions clíniques derivades de cap d’elles.
En totes les mossegades de ratpenat s’ha administrat profilaxi antiràbica a les persones agredides. En les agressions per animals exòtics i en un petit nombre de mossegades de gossos que van desaparèixer després de l’agressió i no van poder ser vigilats, també es va administrar la medicació seguint un principi de màxima precaució.
L’ASPCAT també coordina les actuacions de vigilància veterinària dels animals domèstics que en són potencialment transmissors –gossos, gats, fures, etc.– per prevenir-ne els riscos de contagi, en el cas de contacte per mossegades o agressions.
En situacions com aquestes, i en d’altres que ho requereixen, l’ASPCAT activa el Protocol de coordinació d’actuacions de vigilància veterinària en cas de sospita de ràbia, per tal que s’actuï amb urgència i garanties per a la prevenció i la seguretat de les persones exposades a una agressió o mossegada de risc.
El 2022 es van produir 11 actuacions de seguiment de gossos a causa d’agressions o atacs, els quals es van mantenir sota observació veterinària durant 14 dies per tal de descartar-ne la sospita de ràbia. En cap dels casos observats es va confirmar la presència de la malaltia.