
El passat 20 de juliol es va fer, en format telemàtic, una sessió informativa sobre arbovirosis adreçada a representants i/o tècniques i tècnics dels ajuntaments de les regions sanitàries de Lleida i d’Alt Pirineu i Aran.
En la sessió, organitzada conjuntament per la Subdirecció Regional a Lleida, Alt Pirineu i Aran de la Secretaria de Salut Pública i la Diputació de Lleida, es va posar de manifest la necessitat de controlar els mosquits atès que poden suposar un problema de salut pública en ser transmissors de virus com el dengue, el chikungunya, el Zika i el virus del Nil occidental.
Francesc Josep Juste Soler, cap del Servei de Protecció de la Salut a Lleida, Alt Pirineu i Aran, va inaugurar la sessió emfasitzant la necessitat de posar el focus en els casos importats per a evitar-ne d'autòctons, i també la importància de la coordinació entre els municipis, el servei de prevenció de mosquits i el mateix Servei de Protecció de la Salut per a una resposta eficaç, eficient i efectiva. Tot seguit, es va donar pas a dues tècniques superiors en salut pública, Raquel Ortega, que va introduir breument la biologia i la distribució del mosquit comú (Culex pipiens), del mosquit tigre (Aedes albopictus) i dels diferents virus que poden ser transmesos per aquests dípters, i Maria Casasús, que va finalitzar la presentació explicant el cicle de vida dels mosquits per tal d'entendre les diferents mesures de prevenció i evitar-ne la proliferació i, el més important, explicant el circuit d'actuació en cas de donar-se algun cas de dengue, chikungunya, Zika i virus del Nil occidental en l’àmbit de la regió sanitària.
Van seguir la sessió al voltant de setanta participants que van agrair l'explicació i el suport per part del Departament de Salut.
Com a conclusió, es va posar de manifest la importància de dur a terme les actuacions necessàries en els municipis, de manera coordinada entre tots els actors, per tal d'evitar que aquests virus esdevinguin endèmics en el territori.