
Font: Registre de nadons. Secretaria de Salut Pública. Departament de Salut.
Aquesta, és una de les principals conclusions exposades en l’Informe anual 2021 dels Indicadors de salut perinatal a Catalunya que s’analitzen des de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública.
L’any 2021, van néixer 57.470 nadons a Catalunya, un 1,8% menys que el 2020, i continua la tendència de descens d’anys anteriors. Aquesta reducció s’observa més marcadament en la població estrangera (-4,3%) mentre que, en la població autòctona, es manté estable.
Pel que fa a la nacionalitat de les mares, més del 35% dels nascuts van ser fills de mares de procedència estrangera.
El 70,8% dels naixements ha tingut lloc a hospitals del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). De cada mil nadons, cinc van néixer mitjançant un part a domicili o en entitats d’atenció al part no hospitalàries. Respecte a l’edat de la mare, en el moment de donar a llum, el 40% de les mares tenen 35 o més anys. Segons la procedència de la mare, les dones autòctones i de països d’Europa que donen a llum amb 35 o més anys representen el 51,1% i el 44,2%, respectivament, a diferència de les dones de països d’Àsia (21,4%), i del Magrib i la vall del Nil (30,8%), que presenten uns percentatges més baixos.
La taxa de prematuritat global (< 37 setmanes de gestació), es va situar, el 2021, en un 6,7%, que manté la tendència a la baixa observada en els darrers anys. Així mateix, la taxa de nadons amb pes baix en néixer (inferior als 2.500 g) s’ha reduït en els darrers anys i el 2021 es va situar en un 7,1%.
D’altra banda, el percentatge de nadons nascuts per cesària a Catalunya el 2021 va ser del 26,9%, i és superior en centres privats (34,9%) que en públics (23,8%). Les dones amb 35 o més anys presenten un percentatge més alt de cesàries (32,4%).
El registre de nadons de la Secretaria de Salut Pública recull la informació dels nadons nascuts als centres maternals de Catalunya, públics i privats, així com els parts a domicili o en entitats d’atenció al part no hospitalàries.
Més informació: Vigilància perinatal. Agència Salut Pública de Catalunya