La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat el segon informe d’aquesta malaltia: Epidemiologia i perfil de resistència antibiòtica de Campylobacter jejuni. Catalunya, 2020-2021. L'informe analitza les característiques epidemiològiques de la infecció per C. jejuni i estudia la sensibilitat antibiòtica a l’eritromicina i l’amoxicil·lina / àcid clavulànic dels casos declarats al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC) durant els anys 2020-2021.
Aquest informe està elaborat d’acord amb les notificacions dels casos confirmats per laboratori d’infecció per C. jejuni i l’estudi de sensibilitat antibiòtica que realitzen els microbiòlegs a l’SNMC, que coordina l’SGVRESP.
Durant el període 2020-2021, es van notificar 7.566 casos confirmats per laboratori d’infecció per C. jejuni, que representen una taxa d’incidència global de 48,7 casos per 100.000 persones/any. S’ha observat un increment de la taxa d’incidència del 29,6% del 2020 al 2021, tot i que continua per sota de la taxa d’incidència global del període 2016-2019 (61,1 casos per 100.000 persones/any).
Dels 7.566 casos confirmats d’infecció per C. jejuni s’ha notificat l’estudi de sensibilitat antibiòtica a l'eritromicina en 4.224 casos (55,8%), i a l’amoxicil·lina / àcid clavulànic, en 3.524 casos (46,6%). Del total de soques analitzades, 41 han estat resistents a l’eritromicina (0,9% el 2020 i 1% el 2021), xifres inferiors a les observades durant el període 2016-2019 (1,4%). Pel que fa a l’amoxicil·lina / àcid clavulànic, s’han aïllat un total de 330 soques resistents (12,4% el 2020 i 7,4% el 2021).
Percentatge de resistència de casos confirmats de Campylobacter jejuni segons l’antibiòtic i l’any. Catalunya, 2020-2021.
Font: Sistema de notificació microbiològica de Catalunya. SGVRESP. ASPCAT.
En el període d’estudi, s’han detectat un total de 8 casos, 2 el 2020 i 6 el 2021, amb soques resistents tant a l’eritromicina com a l’amoxicil·lina / àcid clavulànic; d’aquests, 5 corresponen a infants entre 0 i 5 anys d’edat.
La campilobacteriosi és una malaltia produïda pel gènere Campylobacter, la majoria dels casos, provocats pel Campylobacter jejuni. Es tracta d’una de les zoonosis més freqüents en el nostre entorn, i és la responsable de la major part de les toxiinfeccions alimentàries i gastroenteritis agudes. És una malaltia que cursa habitualment amb diarrea (generalment amb sang), febre, dolor abdominal, nàusees, vòmits i mal de cap. Pot produir complicacions com són la bacterièmia, l'hepatitis, la pancreatitis i l’avortament, i pot arribar a ser mortal en infants, persones d’edat avançada i persones amb immunodepressió.
Cal continuar millorant la recollida de dades sobre resistència antimicrobiana per tal de conèixer millor la situació epidemiològica al nostre territori, així com optimitzar els tests i la notificació dels casos mitjançant sistemes automatitzats per a l’estudi de sensibilitat antibiòtica, i promoure la cooperació multidisciplinària entre els diversos organismes governamentals experts en salut humana, animal i medi ambient seguint l'enfocament One Health. És fonamental potenciar l’educació de la població per tal de garantir la correcta aplicació de mesures higièniques preventives i l’ús adequat d’antibiòtics d’acord amb els protocols més actualitzats.
Per a més informació