Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball 2023
El juny de 2022, la Conferència Internacional del Treball va decidir incloure “un entorn de treball segur i saludable” en el marc de principis i drets fonamentals en el treball de l’Organització Internacional del Treball (OIT). Això posa de relleu que el treball és un determinant essencial de la salut i que, perquè tingui efectes positius, cal que es dugui a terme en bones condicions, que sigui digne i de qualitat. El Departament de Salut subscriu totalment aquesta iniciativa de la OIT.
Molts dels problemes de salut que afecten la població catalana són encara provocats, afavorits o agreujats per factors de risc laborals ─físics, biològics, químics, ergonòmics, organitzacionals o psicosocials. No tenir-ho present comporta no abordar adequadament els problemes de salut de la població.
Les actuacions i accions de millora que es fan en salut laboral no només tenen efectes positius sobre les persones que treballen que són, una part molt important de la població general, sinó que van molt més enllà. Unes condicions de treball i d’ocupació adequades milloren la salut i el benestar de les persones treballadores, i també, de forma directa o indirecta, la salut de les famílies, la salut de les empreses i, per tant, la salut de tota la comunitat. El treball, entre altres coses, aporta uns ingressos que permeten opcions de vida més o menys saludables. Els treballadors i treballadores són l’actiu principal de qualsevol empresa i no hi ha empreses saludables sense treballadors i treballadores saludables
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut, mitjançant el Servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral i la Xarxa d’Unitats de Salut Laboral, treballa amb l’objectiu de millorar la seguretat i la salut de les persones que treballen des de diferents marcs com són el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral 2021-2026 i el Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP).
El Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 parteix d’un concepte de salut ampli, com a resultat de la relació entre les persones i l’entorn físic i social. El Pla s’estructura en 4 grans estratègies, la segona de les quals és la de promoció i assoliment d’entorns saludables, que inclou la promoció d’entorns laborals saludables com un dels objectius prioritaris, actuant en col·laboració amb la resta d’organismes, organitzacions i agents amb responsabilitats en salut laboral.
Amb aquest objectiu, des de l’ASPCAT s’impulsa el Projecte d’Empresa Promotora de Salut (EPS). Una EPS és aquella que, a més de complir amb totes les mesures de prevenció de riscos laborals, es preocupa pel benestar dels seus treballadors, dona suport de manera activa a la política de promoció de la salut en l’entorn laboral i està compromesa amb la comunitat i amb la sostenibilitat. El Projecte inclou eines i ajudes per a fomentar activitats i programes en l’àmbit de l’activitat física, de l’alimentació, del benestar emocional i social i del consum de tabac, alcohol i altres drogues, com és el programa “A la feina, alcohol i drogues 0,0”.
L’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut laboral 2021-2026 aprovada pel Consell de Relacions Laborals (CRL), òrgan de representació social de l’àmbit laboral a Catalunya, també té com a objectiu estratègic impulsar la promoció de la salut i els hàbits saludables en el lloc de treball, el qual es concreta, entre d’altres, en actuacions per impulsar l’adhesió al projecte d’EPS o per implementar programes de prevenció del consum d’alcohol i drogues i dels problemes relacionats en l’àmbit laboral.
Un entorn de treball segur i saludable és, en definitiva, un element essencial perquè el treball actuï com a promotor de la salut i les persones puguin gaudir, en plenitud, de dos drets fonamentals bàsics com són el dret al treball i el dret a la salut.