
Aquest any, la Subdirecció Regional de Salut Pública a la Catalunya central ha celebrat el Dia Mundial de l’Activitat Física convidant, d’una manera lúdica i engrescadora, a incorporar les pauses actives en el dia a dia de les treballadores i treballadors de l’ASPCAT, CatSalut i SEM presents a l’edifici a participar-ne, amb l’objectiu de sensibilitzar, els i les professionals, de la seva i importància per mantenir-se en salut.
A l’edifici de la Subdirecció Regional de la Catalunya Central s’han celebrat pauses actives durant els matins del dia 5 i 6 d’abril. Des de Salut Pública s’ha convidat a professionals de CatSalut i SEM, que comparteixen oficines a l’edifici, a sumar-s’hi. Les convocatòries han tingut molt d’èxit entre els que treballaven presencialment. Per ampliar aquesta iniciativa, s’han fet connexions horàries per Teams amb altres seus del territori, perquè poguessin adherir-se a aquesta iniciativa de salut.
Les pauses actives a l‘edifici han estat dinamitzades per diferents companys de l’entorn laboral que han volgut col·laborar-hi, també a nivell de suport informàtic.
Segons dades de l’ESCA 2021, a la Catalunya Central el 27,6% de la població de 15 anys i més passa 8 hores o més asseguda (1/4 part de la població), amb una mitjana de 5,1 hores asseguda i, segons dades extretes de l’enquesta poblacional (2526 participants) realitzada enguany a tot Catalunya, el 80% dels enquestats refereixen passar 4 hores o més asseguts, tot i que la majoria s’aixequen almenys cada dues hores.
Els llocs de treball de moltes oficines són llocs habitualment sedentaris i, encara més, des de la pandèmia de la COVID, en que les reunions han esdevingut, majoritàriament, telemàtiques.
El sedentarisme continuat és factor de risc de moltes malalties. L’evidència actual mostra que passar massa temps assegut durant el dia és perjudicial per a la salut, augmentant el risc de patir:
- Malalties cardiovasculars
- Trastorns de salut mental
- Pèrdua de qualitat de vida
- Sobrepès i obesitat
- Diabetis tipus 2
- Càncer
i el risc de mort.
Per contrarestar aquests riscos, es poden incorporar pauses actives durant la jornada laboral. Una pausa activa és un breu descans que serveix per recuperar energia, millorar l'eficiència a la feina, a través de diferents exercicis que ajuden a contrarestar la fatiga i l'estrès.
Des del Pla de Salut, es promou que la persona sigui protagonista de la seva pròpia salut i que les empreses siguin entorns salutogènics (estratègia 2, eix 6).
El Dia Mundial de l’Activitat Física és una ocasió per sensibilitzar la població dels beneficis d’incorporar-la en tots els moments i situacions de la vida, sigui quin sigui l’estat de salut previ de la persona.
- L’activitat física és bona per als cos, el cor i la ment
- Qualsevol quantitat d’activitat física és millor que res, i com més, millor
- Tota l’activitat física compta
- L’enfortiment muscular beneficia totes les persones
- Massa sedentarisme pot ser perjudicial per a la salut
- Tothom se’n beneficiarà d’incrementar l’activitat física i reduir el sedentarisme.
Gaudeix la vida! Posa’t en marxa!