L’Agència de Salut Pública de Catalunya participa en el Congrés Europeu de la Farmàcia: Infarma Barcelona 2023

L'Agència de Salut Pública de Catalunya participa en el Congrés Europeu de la Farmàcia Infarma Barcelona 2023
El Congrés Europeu de la Farmàcia Infarma Barcelona 2023 que s'ha celebrat els dies 14, 15 i 16 de març de 2023, amb el lema "La resposta als desafiaments de la salut", ha comptat amb la participació de professionals de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
A l'aula professional sobre l'abordatge de les malalties dermatològiques emergents, Rosa Mansilla, cap de l'Àrea de Prevenció, Atenció i Control de les Infeccions de Transmissió Sexual i el VIH del Departament de Salut, ha explicat la situació epidemiològica actual de la sarna, les infeccions de transmissió sexual i la verola del mico, i els plans que s'estan duent a terme per assolir-ne la contenció i fer-ne el monitoratge. Ha destacat, com a estratègies d'abordatge, la vigilància epidemiològica, la informació als pacients, l'accés a mesures preventives, i la incidència en l'estudi de contactes i la detecció i el tractament precoç d'aquestes malalties, així com la seva desestigmatització.
Un altre dels simposis s'ha centrat en la fragilitat en l'adult gran. Ha estat moderat per Teresa Hernández, cap del Servei de Promoció de la Salut a Lleida i Alt Pirineu i Aran del Departament de Salut. En aquest espai s'ha destacat el treball conjunt entre els farmacèutics comunitaris i els gerontòlegs en la detecció precoç i el tractament de la fragilitat i la importància de l'atenció integrada en aquest sector de població.
Anna Bocio, subdirectora general de Promoció de la Salut del Departament de Salut, ha participat en l'aula professional Hàbits saludables, on ha plantejat el problema de l'obesitat i ha assenyalat l'impacte d'aquesta patologia en la població, els seus determinants i les dificultats existents per poder revertir la situació actual. També ha explicat algunes de les accions que es duen a terme des de l'ASPCAT per fer-hi front, tot remarcant que els esforços en la prevenció i l'abordatge de l'obesitat no poden centrar-se només en les persones i deixant palesa la necessitat que cal fer-ne un abordatge global atesos els determinants que en condicionen l'aparició.
La secretària de Salut Pública del Departament de Salut, Carmen Cabezas, ha intervingut a l'aula professional sobre l'estratègia One Health en Salut Pública, que ha estat moderada per Núria Oliva, responsable de programes de Promoció de la Salut en l'àmbit escolar i comunitari a Barcelona i vocal de Salut Pública del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona. Carmen Cabezas ha assenyalat que per millorar la salut de les persones cal millorar-ne les condicions de vida, però que cal fer-ho mantenint un equilibri difícil, ja que tampoc no es poden millorar els condicionants de la salut individual sense tenir en compte la repercussió que això pot tenir en la salut global. Ha destacat que entendre i comprendre que sobre la nostra salut actuen multitud de determinants fa que sigui essencial la col·laboració entre professionals sanitaris, amb un enfocament transversal, i també un treball coordinat amb les administracions, ja que moltes de les accions necessàries per a la millora dels condicionants de la salut passen per implantar mesures polítiques.