
L’objectiu ha estat que els professionals identifiquin les resistències antimicrobianes com a un problema de salut pública i donar a conèixer les estratègies d’abordatge transversal per part de les administracions.
La Subdirecció regional de Salut Pública de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran ha organitzat una sessió sobre resistències antimicrobianes amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; el Centre de Recerca en Salut Animal; l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, i el P-ILHERDA.
A la sessió, que ha tingut lloc el 29 de març a la seu territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, hi han assistit prop de 40 professionals procedents dels serveis de salut pública, de protecció, de promoció, del laboratori, de la unitat de vigilància epidemiològica i de la unitat de salut laboral.
En la part introductòria han intervingut la subdirectora regional, Mercè Bieto, i la cap del Servei de Promoció de la Salut, Teresa Hernández, que han remarcat la magnitud d’aquesta problemàtica i l’han contextualitzat dins del marc dels plans de Salut de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran 2021-25.
A continuació, Alfredo Jover, cap de la Unitat Territorial d’Infecció Nosocomial de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, ha presentat el Programa integrat local extrahospitalari de racionalització, millora i desprescripció antibiòtica de Lleida (p-ILHERDA) i ha explicat la situació actual en el nivell assistencial.
Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la cap del Servei d’Alimentació Animal i Seguretat de la Producció Ramadera, Mili Voltes, ha donat a conèixer les actuacions que es porten a terme en l’esfera de la producció ramadera i ha repassat la normativa vigent en relació amb l’ús dels antimicrobians en animals.
En Bernat Pérez, investigador del Centre de Recerca en Salut Animal, ha destacat la importància de la vigilància de la tuberculosi com a malaltia compartida entre animals i persones i ha presentat un cas de tuberculosi zoonòtica com a exemple de resistència al tractament amb antibiòtics.
En la darrera de les intervencions, Raquel Arpa, responsable de coordinació interadministrativa de l’Agència de Seguretat Alimentària de Catalunya, s’ha centrat a destacar el paper de la seguretat alimentària en la lluita contra les resistències antimicrobianes, presentant resultats dels programes de vigilància i control alimentari. Ha volgut assenyalar també la importància de la comunicació en aquest àmbit a tos els nivells.
Un cop més s’ha posat de manifest que l’abordatge d’aquest problema de salut pública ha de fer-se amb l’enfocament d’una sola salut (One Health), que reconegui que la salut de les persones, dels animals i del medi ambient estan estretament vinculades i que són interdependents.Igualment, s’ha destacat la importància de conscienciar sobre els riscos associats a l’ús indegut dels antibiòtics i de la necessitat de fer-ne un consum responsable, tant en salut humana com en sanitat animal, per prevenir l’aparició i el desenvolupament de resistència als antimicrobians.