20 de març: Dia Mundial de la Salut Bucodental (WOHD)
Aquest any el celebrem amb el lema 'Enorgulleix-te de la teva boca'. Amb aquesta crida a l'acció, la Federació Dental Internacional, espera motivar les persones perquè valorin i tinguin cura de la seva boca, i entenguin que també poden contribuir a protegir la seva salut i benestar general.
Les patologies de la boca, entre les quals trobem la càries dental, les afeccions de les genives, la pèrdua de dents i el càncer de la boca i els llavis, es troben entre les més prevalents de les malalties no transmissibles. La càries dental no tractada ocupa el primer lloc, i afecta a més de dos mil milions de persones arreu del món. Tenen un gran impacte en la població tant en l’àmbit de la salut com el social.
Per a una bona salut oral és important no fumar, no beure alcohol, tenir una alimentació saludable, especialment sense aliments rics en sucres, i raspallar-se les dents amb pasta suficientment fluorada, dos cops al dia com a mínim.
Els equips d’odontologia d’atenció primària i comunitària, duen a terme activitats de promoció de la salut i prevenció de les malalties de la boca. Així mateix, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) compta, des de fa anys, amb el Programa Dents Fortes i Sanes, un programa per prevenir la càries dental dirigit als infants de primer de primària. El programa consisteix a facilitar, a través de les escoles que ho sol·liciten, un kit d’higiene dental que incorpora un raspall de dents, pasta fluorada i un rellotge de sorra de 2 minuts de duració, temps recomanat per a una correcte raspallada. L’objectiu del programa és instaurar l’hàbit i la tècnica de rentar-se les dents entre els més petits. Aquest any es distribueixen 75.000 kits. A més, l’ASPCAT, disposa d’un Programa per a la prevenció de malalties bucodentals per a persones amb discapacitat, en el que s’ofereix pasta de dents d’alta concentració de fluor (2.500ppm) als centres de persones amb discapacitat com a mesura de prevenció de la càries. Durant aquest any s’han distribuït 23.500 tubs de pasta d’alta concentració.
Els equips d’odontologia d’atenció primària i comunitària (APiC) duen a terme revisions als infants de 7 i 12 anys (primer i sisè curs), per tal avaluar de forma continuada l’estat de la salut bucodental de la població escolar catalana així com detectar precoçment les lesions de càries, problemes en les genives o les maloclusions. Durant l’any 2022, aquestes revisions van arribar al 79,73% de primer i al 73,62% de sisè de tots els escolars. En els propers anys es farà amb la voluntat de fer aquesta revisió de forma universal als escolars d’aquestes edats a Catalunya.
En aquests equips d’atenció primària i comunitària, on s’ha incorporat el rol professional de l’higienista dental, també es duen a terme les activitats preventives recomanades per l’Organització Mundial de la Salut, com les fluoracions tòpiques i els segellats de fissures.
A Catalunya hi ha un 33,55% d’infants considerats com d’alt risc de patir càries (escolars que han tingut alguna càries en una de les seves dents definitives o en un mínim de dues de llet). És a dir, un de cada tres escolars té un alt risc de patir càries.
El 53,75% dels escolars amb alt risc de càries han gaudit de les fluoracions amb gels o vernissos fluorats. Aquestes aplicacions de productes amb un alt contingut de fluor prevenen l’aparició de noves càries i poden aturar les lesions inicials, millorant-ne la seva evolució en remineralitzar-les. Les dades en l’aplicació de compostos fluorats d’ús professional en l’atenció primària mostra un biaix de gènere, ja que es realitzen menys activitats preventives en nens (45%) que en nenes (55%). Es treballa amb la clara voluntat de millorar aquestes xifres i reduir les iniquitats trobades per raó de gènere.
Pel que fa als segellats de fissures, un tractament que consisteix en l’aplicació d’un protector físic que cobreix la superfície triturant dels queixals definitius per evitar l’aparició de la càries dental només se n’ha beneficiat un 4,77% dels infants de risc de càries i possibles receptors de la mesura durant aquest any (sense diferència de gènere).
Amb la incorporació de la figura de l’higienista dental, que centra la seva activitat en la prevenció de les malalties bucodentals i el desplegament d’activitats com l’aplicació de compostos fluorats d’ús professional i de segellats de fissures, s’espera millorar aquestes cobertures.
Durant l’any 2022 s’han incorporat als equips d’AP i C 193 higienistes dentals, més del 50% del desplegament previst, que és des de 365 professionals. Han participat de les activitats preventives en diferents grups de risc, especialment en infants i gestants. Han realitzat el 8% de les aplicacions de fluor i l’11% dels segellats de fissures en infants de risc de càries als seus EAP. Pel que fa a la seva participació en el seguiment de gestants, han contribuït al 54% de les visites.
Totes les dades s’han obtingut del SISAP (gener-desembre 2022)