El dia 3 de març es celebra el Dia Mundial de l’Audició, que posa el focus en la prevenció i detecció precoç a nivell de l’Atenció Primària de salut.
A Catalunya, el 2022 s’han diagnosticat 96 hipoacúsies arran del cribratge universal neonatal. El total d’infants cribrats ha estat de 47.065, del quals 48,16 % són nenes i 51,83% són nens. S’han detectat 3763 infants positius en la primera prova de cribratge i 342 han donat positiu a la segona prova de cribratge realitzada amb potencials evocats automatitzats de tronc cerebral.
El cribratge és la iniciativa més primerenca del Protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica, en què l’equip d’atenció primària realitza revisions preventives i promoció de la salut en els infants de 0 a 14 anys. Aquest programa permet una detecció precoç i un seguiment dels infants, així com una educació per a la salut per edats i una interacció amb les famílies.
En totes les maternitats de Catalunya, públiques i privades, quan neix l’infant se li realitza una prova de cribratge d’audició abans de l’alta (cribratge universal de la sordesa). Aquesta prova es duu a terme per fer una detecció precoç de la sordesa i, si dona positiva, es repeteix abans del mes de vida. A les maternitats es dona un fulletó on s’explica per a què servirà fer la prova de l’audició i que volen dir els seus resultats.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya va incorporar en el carnet de salut dels infants el registre de la prova de cribratge de l’audició per tal que les famílies i l’equip de pediatria en tingués coneixement un cop l’infant arriba a atenció primària. Així mateix s’inclou el cribratge de la sordesa en el Protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica perquè l’equip de pediatria el pugui aplicar de forma sistemàtica.
En la primera visita pediàtrica d’atenció primària es revisa el carnet de salut per assegurar que s’ha dut a terme la prova de l’audició. Si no es així, es posa en marxa el circuit per a dur-la a terme.
En posteriors visites d’atenció primària es du a terme el seguiment i realització del Test d’Ewing (visita dels 7/9 mesos) per conèixer si l’infant té una bona capacitat de reacció a certs estímuls sonors d’intensitat relativament fluixa. S’utilitzen joguines musicals, campaneta, un mocador de paper i la pròpia veu.
En les següents visites es segueixen fent proves i una anamnesi adequada per tal de seguir avaluant l’audició de l’infant. En cas que fos necessari es farà una derivació de l’infant a l’especialista.
La pèrdua mantinguda de l’audició en els primers anys de vida pot interferir en l’adquisició del llenguatge i en el desenvolupament psicomotor i intel·lectual de l’infant i d’aquesta manera repercutir en el seu desenvolupament integral.
Des de l’OMS es vol demanar l’atenció als responsables governamentals i a la societat en relació a les recomanacions sobre la cura de l’oïda i l’audició a l’atenció primària de salut. Així mateix, donar a conèixer als proveïdors d’atenció primària ( professionals de la salut) sobre les necessitats de les persones amb pèrdua auditiva i malalties de l’oïda. Es recomana informar a les persones sobre la importància de la cura de l’oïda i l’audició i donar a conèixer els serveis existents.