L’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda la importància del consum de llegums des de la primera infància
El 10 de febrer se celebra el Dia Mundial dels Llegums, declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides, amb la finalitat de conscienciar la població sobre els beneficis nutricionals del consum de llegums, així com sobre la seva contribució als sistemes alimentaris sostenibles. És en aquest últim aspecte sobre el qual l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) posa més èmfasi enguany, ja que els llegums contribueixen a augmentar la resiliència dels sistemes de cultiu i són claus per a l’adaptació al canvi climàtic i la mitigació dels seus efectes. Per això, el lema del Dia Mundial del 2023 ressalta la importància d’aquest aliment per a la sostenibilitat mediambiental: llegums per a un futur sostenible.
No obstant això, a més de l’impacte positiu del seu cultiu en el medi ambient, cal desatacar el seu perfil nutricional i els beneficis per a la salut. La mateixa FAO destaca aquests avantatges: són una font excel·lent de proteïnes; són baixes en greixos, sal i no tenen colesterol; són una bona font de ferro i de folats (vitamina B9); són riques en potassi i fibra; tenen un índex glucèmic baix i no contenen gluten, important per a les persones amb diabetis i amb celiaquia, respectivament. Aquestes característiques nutricionals converteixen els llegums en un aliment idoni per a la prevenció i el tractament dietètic de la diabetis, la hipertensió, les malalties cardiovasculars i l’obesitat.
No es pot oblidar que els llegums són molt econòmics i tenen gran versatilitat i possibilitats gastronòmiques, de manera que es poden preparar i presentar de maneres ben diferents, tant a casa, com en restaurants i menjadors col·lectius (universitats, empreses, escoles, etc.).
Per tots aquests motius, es recomana incloure els llegums (cigrons, llenties, mongetes seques...) entre tres i quatre vegades a la setmana, com a mínim, com a substituts ideals d’aliments farinacis (pasta, arròs, patata...) i, especialment, d’altres aliments proteics com el peix, els ous i, sobretot, de les carns, de les quals se’n fa un consum excessiu al nostre entorn. Convé potenciar el consum de llegums perquè segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2021, només el 23,2% de la població de Catalunya consumeix 3 racions de llegum o més a la setmana. El 4,3% assegura que no en menja habitualment.
Tal com es recull a la guia recentment publicada L’alimentació saludable en la primera infància, els llegums s’haurien d’oferir a partir dels 6 mesos, quan els infants comencen a menjar altres aliments diferents de la llet materna. D’aquesta manera, els infants gaudeixen dels seus beneficis des dels primers moments de la vida, i adquireixen l’hàbit de consum, que es mantindrà al llarg de la vida adulta.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) se suma a l’esdeveniment del Dia Mundial dels Llegums i recorda els materials disponibles per promoure el consum de llegums:
- Monogràfic sobre els llegums (2016): inclou consells de compra i conservació, orientacions sobre la manera de menjar més llegums, respostes a les preguntes més freqüents, així com trenta receptes en què els llegums en són l’ingredient principal.
- Receptari de llegums que es va elaborar el 2018.
- Guia “Petits canvis per menjar millor”: recull molta informació i estratègies per comprar, cuinar i menjar més llegums.
- Canal Salut: en l’enllaç següent podeu trobar més informació i múltiples recursos sobre aquest aliment.
Els llegums també ocupen un lloc destacat en totes les guies alimentàries i documents de promoció d’una alimentació saludable: