Malgrat aquest any el lema és “Tancar la bretxa d’atenció”, amb l’objectiu de reduir les desigualtats que hi ha en l’accés a serveis oncològics de qualitat a tot el món, Salut pública destaca que és molt important recordar que amb petits canvis es pot reduir molt el risc de patir-lo.
Accions quotidianes per reduir el risc de càncer
Al voltant d’un terç dels casos de càncer es poden evitar reduint els factors de risc principals. El codi Europeu contra el càncer recull les 12 accions principals que es poden fer a nivell individual per reduir les possibilitats de patir un càncer i que han d’estar complementades per polítiques i accions governamentals. Entre elles és fonamental no fumar ni respirar un aire contaminat pel fum de tabac, reduir al màxim el consum d’alcohol, menjar saludablement incloent la lactància materna, fer activitat física, mantenir un pes adequat, seguir les pautes de vacunació i cribratges recomanats, no exposar-se excessivament al sol, evitar contaminants i radiació. També, malgrat no està inclòs al codi, algunes investigacions mostren que tenir un bon suport social disminueix el risc de patir alguns tipus de càncer.
El tabac és la principal causa prevenible de càncer, i és el responsable del 27% de tots els casos d'aquesta malaltia. El fum del tabac conté milers de substàncies capaces de causar malalties, moltes de les quals tenen la capacitat de causar càncer. El tabaquisme és responsable de més del 80% dels casos de càncer de pulmó, però el tabac pot contribuir a causar càncer gairebé en qualsevol lloc del cos.
El tabac perjudica greument la salut de les persones que fumen, i també d’aquelles que es veuen exposades al fum ambiental del tabac. S’estima que a Catalunya el tabac causa cada gairebé 10.000 defuncions prematures, la majoria d’elles per càncer i per malalties cardiovasculars i respiratòries.
D’acord amb els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), l’any 2021 fumava el 22,6% de la població catalana amb una edat a partir de 15 anys, un 26,6% dels homes i un 18,8% de les dones. A més, un 6,4% de les persones no fumadores de 15 anys o més declaraven estar exposades al fum ambiental de tabac a la llar mentre, que en el cas dels menors de 0 a 14 anys, l’exposició al fum del tabac a la llar ascendia al 8,6%.en totes les formes de fumar.
Evitar l’exposició al fum del tabac, ajudar a que infants i adolescents no comencin a fumar ni a utilitzar pipes d’aigua (shishes) ni cigarretes electròniques i deixar de fumar són mesures molt efectives per prevenir el càncer i millorar l’evolució de les persones que pateixen aquesta malaltia. Les Xarxes d’Atenció Primària i Hospitals sense fum, el 061, i les oficines de farmàcia entre altres poden ajudar a deixar de fumar .
En la prevenció del càncer hi juga un paper important el conjunt d’hàbits i l’estil de vida i, en aquest sentit, també és fonamental seguir una alimentació saludable des de la infància. El patró d’alimentació basat en la Dieta Mediterrània i evitar l'obesitat es consideren factors protectors contra el càncer i altres malalties cròniques. Els consells per prevenir el càncer se centren principalment en: consumir els cereals en la seva versió integral, fer un consum diari d’hortalisses i fruites fresques (5 racions al dia) i de llegums, reduir el consum de carns vermelles i processades i d’aliments i begudes ensucrats i promoure la lactància materna, pels seus efectes preventius tant en les mares com en els infants.
Un bon nivell d’activitat física i un baix nivell del temps sedentari redueixen el risc de patir càncer. Apart de la recomanació habitual de fer 30 minuts d’activitat física moderada almenys 5 dies a la setmana, un nou estudi demostra que introduir tres períodes breus i intensos d’activitat física (d’un a dos minuts), integrat al dia a dia, com pujar escales o caminar a pas ràpid, pot suposar la reducció del 38% al 40% del risc de mortalitat per càncer per totes les causes. Requereix un compromís de temps mínim i no implica cap preparació específica ni equipament ni accés a instal·lacions.
El consum d’alcohol també està associat al risc de patir càncer. S’estima que una reducció des de 4 o més unitats de beguda estàndard (UBE) a 1 UBE o menys al dia pot reduir en un 21% els casos de càncer de fetge; en un 31% els càncers colorectals; i en un 30% els càncers de pit en les dones.[1] Tanmateix, no hi ha un nivell segur; el risc existeix fins i tot amb nivells baixos de consum. No beure alcohol és l’únic que n’evita els danys.
Des de Salut pública conjuntament amb l’atenció primària de salut s’impulsa el programa SumaSalut pera que les persones rebin ajuda dels seus professionals de referència als centres d’atenció primària per deixar de fumar, reduir el consum d’alcohol i mantenir-se actius.
Les vacunes són una de les mesures preventives més eficaces i segures per a la prevenció de les malalties immunoprevenibles les quals, en alguns casos com el virus del papil·loma humà (VPH) o l’hepatitis (tipus B) poden arribar a produir càncer. El calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya inclou aquestes vacunes durant l’etapa infantil per tal de protegir la població al més aviat possible i per garantir l’accessibilitat de les vacunes a tota la població. En la darrera actualització del calendari, es va avançar en la protecció contra el VPH i es va incloure també la recomanació de vacunació en nois a la mateixa edat que les noies, per tant als 11-12 anys. Addicionalment, també es recomana la vacunació en població amb certes condicions de risc contra aquestes infeccions.
L’efectivitat de la majoria de les vacunes incloses en el calendari és molt alta ─superior al 90%─ i és important la vacunació segons les recomanacions per tal de garantir cobertures elevades per a una protecció individual i una protecció comunitària que disminueixin la transmissió de les infeccions.
Alguns estudis mostren com comptar amb una xarxa social forta i sentir-se acompanyat són factors protectors del càncer. La solitud està associada amb la incidència de càncer de pulmó. I en els homes, el fet de ser solter es relaciona amb pitjors resultats de supervivència dels pacients amb càncer.[2] En el mateix sentit, sembla que abordar l’estrès, la depressió i el baix suport social tindria un impacte en la reducció de la incidència del càncer.[3],[4]
Per realitzar un diagnòstic i tractament precoç del càncer és fonamental participar en els programes organitzats de cribratge del càncer: colorectal (homes i dones), de mama (dones) i cervicouterí (dones)
[1] Scoccianti C, Cecchini M, Anderson AS, et al. European Code against Cancer 4th Edition: Alcohol drinking and cancer. Cancer Epidemiol. 2016;45:181-8.
[2] Siiri-Liisi Kraav, et al. Loneliness and social isolation increase cancer incidence in a cohort of Finnish middle-aged men. A longitudinal study, Psychiatry Res. 2021;299:113868.
[3] Antoni MH, et al. Opinion: the influence of bio-behavioural factors on tumour biology: pathways and mechanisms. Nat Rev Cancer. 2006;6(3):240-8.
[4] Lutgendorf SK, et al. Biobehavioral factors and cancer progression: physiological pathways and mechanisms. Psychosom Med. 2011;73(9)724-30.