- Casos importats de malària relacionats amb viatges a països endèmics es notifiquen cada any a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC).
El tema del Dia Mundial de la Malària 2025 és “La malària s’acaba amb nosaltres: reinvertir, reimaginar, reviure”. Aquest tema busca conscienciar sobre les mesures urgents necessàries en la lluita contra la malària, i destaca la importància de la inversió, la innovació, la col·laboració i el compromís continu de la comunitat mundial per a l’erradicació de la malaltia.
A Catalunya no es troba el mosquit que transmet la malaltia, però anualment es detecten casos importats a partir de viatges des de països on aquest és habitual, ja sigui per motius d’immigració, de turisme, de cooperació o de negocis. Aquests casos, que es notifiquen a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), han registrat una tendència creixent en la darrera dècada (Figura 1). Aquesta tendència apunta a la necessitat de reforçar el consell als viatgers que vagin a àrees endèmiques per tal que les persones que preparin un viatge a una zona amb risc de malària prenguin les mesures necessàries per evitar contraure-la.
Per aquest motiu, abans d’iniciar el viatge a una zona de risc, cal concertar una visita als centres vacunals i a les unitats de vacunació internacional per tal de rebre indicacions sobre la necessitat de fer quimioprofilaxi abans, durant i després del viatge.
Durant l’estada, cal protegir-se de les picades de mosquits, principalment entre la posta i la sortida del sol. Les mesures de protecció bàsicament consisteixen a dormir sota la protecció d’una mosquitera impregnada amb repel·lent, utilitzar roba protectora i cobrir-se la pell amb locions contra els mosquits.
Les dones embarassades han d’evitar viatjar a zones on hi hagi risc de transmissió de paludisme i es desaconsella el viatge a zones amb risc de paludisme per P. falciparum als nadons i nens petits. En cas que el viatge no es pugui evitar, és molt important prendre les mesures de prevenció descrites.
Les dades de l'OMS revelen que des de l'any 2000 s'han evitat 2.200 milions de casos de malària i 12,7 milions de morts, però la malaltia continua sent una greu amenaça per a la salut mundial, especialment a la regió africana de l’OMS. Segons l'últim informe mundial de malària de l'OMS, es calcula que hi va haver 263 milions de casos i 597.000 morts per malària a tot el món l’any 2023. Això representa uns 11 milions de casos més en comparació amb el 2022 i gairebé el mateix nombre de morts. Aproximadament el 95% de les morts es van produir a la regió africana de l'OMS, on moltes persones en risc encara no tenen accés als serveis que necessiten per prevenir, detectar i tractar la malaltia.
En aquest informe es destaca la necessitat d’una resposta més integradora i eficaç per arribar als més vulnerables a la malaltia. L’OMS insta els països a donar prioritat a l’atenció primària de salut com a base per aconseguir que els sistemes de prestació de serveis de salut siguin equitatius i eficients, i recomana que adoptin estratègies per resoldre les causes profundes de la malaltia tractant les desigualtats de gènere i altres determinants de la salut.
A més d’un major compromís polític, el desplegament més ampli dels recursos recomanats per l’OMS podria comportar nous avenços en els països on la malaltia és endèmica. El mes de desembre de 2024, 17 països havien introduït vacunes contra la malaltia en el marc de la vacunació infantil sistemàtica. També els productes insecticides de nova generació, actualment més disponibles, poden aportar una millor protecció davant dels vectors.
Per una ampliació de la informació