
Intervenció de Sandra Pequeño
La responsable del Servei de Prevenció i Control de la Tuberculosi (TB) de la Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències de l’ASPCAT, Sandra Pequeño, ha participat a les XXVI Jornades Internacionals sobre Tuberculosi, organitzades per la Fundació UITB, en col·laboració amb l’ASPCAT, i celebrades a la seu del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. Pequeño ha explicat la situació epidemiològica actual de la TB i l’impacte que ha tingut la pandèmia de la COVID-19 aquests darrers dos anys en el control de la malaltia.
De la seva presentació, en destaca que amb l'arribada de la pandèmia de la COVID-19 s'han revertit anys de progrés en la prestació de serveis sanitaris essencials per a la TB, ja que ha suposat canvis organitzacionals i operatius, situació que ha portat a centrar tot l'esforç del sistema sanitari en l’atenció d’aquesta malaltia. La disminució de la notificació de casos, així com l’infradiagnòstic de la tuberculosi, representen dos dels factors en què s’ha evidenciat el gran impacte de la pandèmia de la COVID-19 i que han repercutit a escala mundial en l’augment de la mortalitat per aquesta causa. En el cas concret de Catalunya, l’impacte de la pandèmia ha anat en el mateix sentit. S’ha traduït en la caiguda del 23,4% de la notificació de casos de la TB el 2020 respecte a l’any anterior de la pandèmia (2019). Durant l’any 2021, s’ha palesat una lleugera recuperació del 15,7% dels casos notificats respecte a l’any 2020, però aquest augment no ha assolit la tendència registrada als anys prepandèmia.
Entre les conclusions, Pequeño ha destacat que estem davant d’una situació en què es plantegen molts reptes en el monitoratge, el control i el seguiment dels casos de TB, als quals se sumen una sèrie de problemes socials per l’augment de la vulnerabilitat, efectes desencadenats també per la pandèmia de la COVID-19. En aquest sentit, és clau establir millores en la salut pública, enfortir el treball coordinat de la xarxa de vigilància epidemiològica i de tota la xarxa assistencial, i treballar en la reducció de les desigualtats per fer front a aquesta problemàtica. Dissenyar activitats que facilitin el tractament precoç de la TB activa, els cribratges en poblacions vulnerables i de més incidència, així com la detecció i el tractament de la infecció tuberculosa latent seran crucials per a l’adequat control i prevenció de la TB. Això suposarà una inversió de recursos per continuar treballant en els objectius de desenvolupament sostenible marcats per l’OMS entre el 2015 i el 2030: reducció del 90% de les morts causades per la TB i reducció de la incidència de la TB en el 80%.
Les Jornades s’han organitzat en taules temàtiques, en les quals han participat professionals de diferents disciplines que han tractat diversos temes al voltant de la tuberculosi. Entre d’altres, s’ha parlat de l’epidemiologia de la TB, la coinfecció TB-VIH, el tractament i les dificultats actuals, la investigació dels brots de TB, i la clínica i la microbiologia.
Evolució de la incidència de la tuberculosi a Catalunya (2010-2021)
* Dades preliminars
Font: Repositori d’epidemiologia de Catalunya (REC). Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública. ASPCAT