Presència destacada de les aportacions dels professionals de l’ASPCAT a la 42a Reunió Anual de la Sociedad Espanyola d’Epidemiologia (SEE). Celebrat a Cadis entre el 10 i el 13 de setembre i sota el lema "Reptes de l’epidemiologia davant dels nous paradigmes en salut", el congrés internacional ha reunit més de 800 assistents, entre els quals es trobaven investigadors de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

El Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) hi ha presentat 18 comunicacions relacionades amb els seus diversos àmbits de treball. El director, el Dr. Jordi Casabona, juntament amb el Dr. Albert Espelt, investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha coordinat una taula rodona centrada en el monitoratge de la salut a l’entorn educatiu, amb la participació d’altres investigadors del Centre. En aquest context s’han presentat resultats de la Xarxa Escoles Sentinella, un projecte dels Departaments de Salut i Educació en què els centres educatius actuen com a coinvestigadors en aspectes com la salut mental i les malalties infeccioses en l’entorn escolar mitjançant la recerca participativa.
En aquesta mateixa taula també s'han presentat resultats del projecte DeskCohort, liderat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UManresa) amb el suport de la Subdirecció General d'Adiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques, i la participació del CEEISCAT. DESKcohort és un projecte que fa el seguiment de persones de 12 a 18 anys escolaritzades a la Catalunya Central, amb l'objectiu d'analitzar comportaments o factors que poden influir en diferents aspectes socials, educatius o de salut.
Així mateix, el referent català en la recerca sobre ITS i VIH ha presentat altres comunicacions sobre la integració del cribratge d’aquests patògens a Europa, les comorbiditats en persones majors de 60 anys que viuen amb VIH i sobre l’automostreig online. També al voltant de la incidència d’ITS en usuaris de PrEP, l’acceptabilitat de la vacuna contra la verola del mico, i l'ús de la intel·ligència artificial per avaluar l’eficàcia del rentatge de mans en l’entorn escolar.
El Dr. Jordi Casabona, juntament amb el Dr. Juan Carlos Galán de l’Instituto Ramón y Cajal de Investigaciones Biomédicas (IRYCIS), ha coordinat també una taula rodona sobre ITS a Espanya, organitzada dins del subprograma d’infeccions transmissibles per fluids orgànics del programa DAPET de CIBERESP, titulada “Nous reptes per a l’abordatge d’ITS”.
Pel que fa als professionals de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) van presentar, entre d’altres, una comunicació emmarcada en els canvis en la malaltia pneumocòccica invasiva en infants durant el segon any de la covid. També al voltant de la pandèmia, van exposar el treball sobre l’origen dels brots de coronavirus en residències geriàtriques i la detecció dels infectats en estudis de contactes motivats per residents o professionals.
Les aportacions de la XVEC es van completar amb comunicacions sobre un brot de pneumònia necrotitzant i un altre sobre listèria monocytogenes en una casa de colònies de Catalunya el 2022. També sobre l’estudi de contactes de tuberculosi en una comunitat de veïns i sobre les limitacions dels tests PCR per a la detecció de la verola del mico.
Des de la Subdirecció general de Promoció de la Salut es va presentar, a la taula IRAS, grip, tos ferina, la comunicació “Efectivitat de la immunoprofilaxi (nirsevimab) contra virus respiratori sincicial (VRS) en atenció hospitalària i atenció primària: estudi de cohort retrospectiva en lactants en Catalunya” a càrrec de la Montserrat Martínez, cap del Servei de Medicina Preventiva de l’ASPCAT. A la taula Vacunes de patògenes respiratòris, la mateixa Montse Martínez va presentar la comunicació “Efecte del nivell socioeconòmic en les cobertures vacunals en la població infantil contra la malaltia meningocòccica B i pneumocòccica abans i després de la seva introducció en el calendari sistemàtic a Catalunya”.
A la taula Promoció de la salut en la infància i l’adolescència es va presentar el “Programa de Revisió de Menús Escolars a Catalunya (PReME)” per part de la Jordina Capella, cap del Servei de Promoció de Vida Saludable i Prevenció de malalties cròniques no transmissibles, i Blanca Prats, cap del Servei de Salut Maternoinfantil va presentar “l’Avaluació del Programa Salut i Escola: curs 2022-2023”.
Des de la subdirecció general d’Addiccions van portar la protocol·lització de la prescripció social en el marc de la salut mental i les addiccions. També, Núria Borrell Solé, tècnica de la Subdirecció general de Vigilància i Respostes a Emergències de Salut Pública, va presentar “Intoxicació alimentària per amines biògenes després del consum de carn de pollastre en 4 escoles infantils”.
I Alba Moya Garcés va exposar la implementació d’un sistema automatitzat per a la vigilància de casos hospitalitzats per IRA a Catalunya i el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Jacobo Mendioroz Peña va presentar “Grip, Covid-19 infecció per VRS: Incidències i cobertures d’immunització”.