Els vicerectors catalans es comprometen a incloure’n continguts transversals en els currículums, d’acord amb la visió del PINSAP
Les Universitats catalanes comptaran amb una estratègia conjunta per integrar matèries relacionades amb la salut i els seus determinants extrasanitaris en tots els plans d’estudis i currículums docents. És el camí que s’ha iniciat en un fòrum constituït per tots els vicerectors i vicerectores de les universitats catalanes, reunits el passat dimecres, 31 de gener, a la Casa de la Convalescència- Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La trobada, a instàncies de l’Agència de Salut Pública, parteix de la Comissió Tècnica Transversal Integrar la salut en el plans i currículums escolars, universitaris i professionals, emmarcada en el Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP).
La d’aquest dimecres ha estat la primera reunió amb els vicerectors/es, responsables dels canvis curriculars en les respectives universitats, així com també de l’oferta de formació extracurricular que pot impulsar aquesta iniciativa, com cursos d’estiu o itineraris monogràfics.
El secretari de Salut Pública de la Generalitat, va demanar a les Universitats implicació perquè els plans curriculars adoptin continguts amb visió moderna de salut en totes les polítiques. Joan Guix va apuntar que molts dels àmbits en què ja treballen les Universitats, com la sostenibilitat o la igualtat de gènere, tenen repercussions positives per a la salut i la qualitat de vida de les persones i va proposar una línia de treball conjunt universitats-administracions que permeti desplegar en el mig i llarg termini aquesta perspectiva.
La trobada la va presidir també la rectora de la UAB, Margarida Arboix, qui es va comprometre amb el projecte —del qual en va desgranar els nivells d’implementació possibles-, i va encoratjar a la comissió tècnica del PINSAP a seguir impulsant-lo. Arboix va apuntar que es valorarà la possibilitat d’incloure la perspectiva de salut com a criteri avaluable en els treballs de fi de grau, entre d’altres. I es va comprometre a buscar la implicació de les agències de qualitat universitària i plantejar formalment la qüestió en els fòrums pertinents del Consell Interuniversitari de Catalunya i de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques.