L’impacte de la a immunització contra el virus respiratori sincicial en infants i la utilitat de les vacunes com a eines fonamentals per afrontar els reptes epidemiològics globals van ser alguns dels aspectes destacats a la Jornada de Vacunació a Catalunya, celebrada el 17 d’abril al Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) Organitzada per la Secretaria de Salut Pública

Aquesta jornada, la tercera realitzada, s’emmarca en la setmana de la immunització que cada any la Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra la darrera setmana d’abril. Enguany, el lema plantejat per la OMS és Humanament possible. Addicionalment, aquest any 2024 va coincidir també amb la celebració del 50è aniversari del Programa Ampliat de Vacunació (PAI) de la OMS.
La jornada va incloure una sessió de casos pràctics sobre diversos aspectes relacionats amb la vacunació i immunització i va tractar la importància de la comunicació amb la ciutadania per millorar les cobertures vacunals en el món actual, on les xarxes socials i la difusió d’informació falsa pot suposar un repte per als professionals.
Per tal de garantir l’accessibilitat a tots els professionals relacionats amb la vacunació i immunització a Catalunya, aquesta any es va realitzar en format híbrid. Això, va permetre la participació de més de 600 persones (connexió online i presencial).
Tots els punts de la jornada els van abordar professionals de la infermeria i de la medicina de diferents àmbits: hospitalari, atenció primària, pediatria, epidemiologia i sistemes d’informació. Així mateix, per a parlar sobre comunicació es va comptar amb la col·laboració de Manuel Armayones, coordinador del grup de recerca BehaviouralDesignLab de l’eHealthCenterde la UOC.
L’objectiu principal de la convocatòria és tractar temes actuals amb un enfocament a la pràctica diària dels professionals sanitaris, així com facilitar eines i donar visibilitat a la importància de la vacunació i immunització. Cal tenir en compte que les vacunes són la intervenció preventiva amb una millor relació cost-efectivitat. Amb aquesta intervenció, s’estalvien més de 33.000 casos de malaltia a Catalunya entre les incloses en el calendari de vacunacions.
Catalunya, actualment és una de les comunitats pioneres en implantar polítiques vacunals i disposa d’un dels calendaris d’immunització més complerts a nivell global. En l’èxit dels programes de vacunació i immunització, els professionals sanitaris són una peça clau.