L’ASPCAT se suma a la crida del dia mundial de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, que enguany se centra en garantir la seguretat alimentària
L’any 2022 està marcat per la pandèmia, els conflictes, l’escalfament del planeta, la pujada de preus, les desigualtats i les tensions internacionals. Aquest escenari afecta la seguretat alimentària, és a dir, la disponibilitat suficient d’aliments segurs i nutritius a la població. Per això l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) exposa enguany la necessitat de construir un món sostenible on tothom, arreu, tingui accés regular a aliments nutritius de manera suficient. Així, sota el lema “No deixar ningú enrere“, el dia mundial de l’alimentació reivindica la urgència que els milions de persones a tot el món que pateixen inseguretat alimentària i malnutrició puguin accedir una alimentació saludable, segura i sostenible.
L’accés i la disponibilitat d’aliments afronta molts desafiaments, entre els quals cal destacar el canvi climàtic, les desigualtats i la pujada dels preus. Les conseqüències suposen la negació del progrés a part de la població, per la qual cosa és imperatiu construir un món més sostenible que garanteixi una alimentació saludable per a tothom, amb uns sistemes agroalimentaris més eficients, inclusius, resilients i sostenibles.
Els governs, el sector privat, el món acadèmic, la comunitat, les persones individuals, etc. hem de treballar de manera solidària per prioritzar el dret a l’alimentació, la seguretat alimentària, la nutrició, la pau i la igualtat, perquè infants, joves, persones adultes i gent gran gaudeixin d’un present i un futur inclusiu i sostenible.
Hem de ser conscients que el sistema alimentari (la producció d’aliments, el transport, els residus que es generen, les eleccions alimentàries, el malbaratament d’aliments, etc.) exerceix un gran impacte sobre el planeta i les persones que hi viuen. Amb petits gestos fàcils d’incorporar a la nostra alimentació habitual es pot contribuir a crear un món més sa i just en el qual viure amb harmonia, de manera més sostenible, amb les altres persones i la resta d’éssers vius i l’entorn. Per això, la recomanació dels organismes i entitats que treballen en la promoció de la salut pública és la de basar l’alimentació principalment en productes vegetals, frescos o mínimament processats, tant pel seu menor impacte ambiental com pels beneficis per a la salut individual. A més, el consum d’aliments de proximitat i de temporada (principalment les hortalisses, les fruites i el peix), contribueixen al desenvolupament rural integrat al territori des del punt de vista ambiental, econòmic i social, i afavoreixen la vinculació entre els àmbits rural i urbà i els de producció i consum. Potencialment, els aliments de proximitat i estacionals són més frescos i conserven millor les propietats originals (aromes, gust, sabor, contingut de vitamines i minerals...). A més, es redueix la contaminació produïda pel transport en què es recorren llargues distàncies, la qual cosa propicia també que l’alimentació sigui més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Una alimentació saludable i sostenible també ha de garantir, especialment, els drets socials i laborals de les persones que treballen en la producció d’aliments.