- L’ASPCAT se suma a la crida del dia mundial
- Les nostres accions marquen el nostre futur
- Tots i totes hi tenim un important paper
El 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació, promogut per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), que enguany porta per lema “les nostres accions són el nostre futur”.
Si bé és cert que en les darreres dècades i a escala mundial, s’ha progressat significativament en la millora de la productivitat agrícola, els sistemes alimentaris estan desequilibrats, amb un món on conviuen milions de persones que passen fam, amb molts altres milions que pateixen excés de pes. Els desequilibris s’evidencien també amb un entorn amb una preocupant degradació ambiental, la pèrdua de diversitat agrobiològica, el malbaratament d’aliments i la precarietat de molts treballadors i treballadores de la cadena alimentària.
Hem de ser conscients que el sistema alimentari (la producció d’aliments, el transport, els residus que es generen, les eleccions alimentàries, el malbaratament d’aliments, etc.) exerceix un gran impacte sobre el planeta i les persones que hi viuen. Amb petits gestos fàcils d’incorporar a la nostra alimentació habitual, es pot contribuir a crear un món més sa i just en el qual viure amb harmonia, de manera més sostenible, amb les altres persones i la resta d’éssers vius i l’entorn. Tots i totes hi tenim un important paper.
Per això, la recomanació dels organismes i entitats que treballen en la promoció de la salut pública, és la de basar l’alimentació principalment en productes vegetals, frescos o mínimament processats, tant pel seu menor impacte ambiental, com per als beneficis per a la salut individual. A més, el consum d’aliments de proximitat i de temporada (principalment les hortalisses, les fruites i el peix), contribueixen al desenvolupament rural integrat al territori des del punt de vista ambiental, econòmic i social, i afavoreixen la vinculació entre els àmbits rural i urbà i els de producció i consum. Potencialment, els aliments de proximitat i estacionals són més frescos i conserven millor les propietats originals (aromes, gust, sabor, contingut de vitamines i minerals...). A més, es redueix la contaminació produïda pel transport en què es recorren llargues distàncies, la qual cosa propicia que l’alimentació sigui més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) se suma a la crida del Dia Mundial de l’Alimentació per fer que els sistemes alimentaris siguin més resilients i robustos, de manera que puguin resistir l’augment de la volatilitat i els xocs climàtics, proporcionar dietes saludables i mitjans de vida dignes per a treballadores i treballadors del sistema alimentari.
En línia amb el lema del Dia Mundial de l’Alimentació i amb l’Any Internacional de les Fruites i Verdures, des de l’ASPCAT volem destacar un seguit d’activitats, materials, formacions, etc. A l’espai web “Salut amb fruites i verdures” estan disponibles totes les iniciatives (referències científiques, calendaris estacionals, fitxes monogràfiques sobre productes, receptes, mites, seminaris de formació, etc.) que s’han dut a terme al llarg d’aquest any per promoure una alimentació més saludable i sostenible en el nostre entorn, així com el consum conscient i responsable de fruites i hortalisses, de temporada i de proximitat.