Des de l’1/1/2024 al 9/5/2024 s’han detectat a Catalunya un total de 10 casos de xarampió.
El nombre total de casos de xarampió a la UE i a Catalunya ha anat augmentant constantment des del juny de 2023. A més a més, es preveu que els casos de xarampió continuïn augmentant en els pròxims mesos a causa de la cobertura de vacunació subòptima (<95%) de nombrosos països de la UE, l'alta probabilitat de la importació de casos procedents de zones d'alta circulació i el fet d que durant els propers mesos s’espera un augment dels viatges internacionals en el període d’estiu.
Per tant, existeix una major probabilitat d'estar exposat al virus als països europeus i, també, que arribi un major nombre de casos a Catalunya, amb el risc de contagis locals posteriors.
El primer cas es va detectar durant la primera setmana del mes de gener; el segon, el mes de febrer; tres el mes d’abril i cinc el mes de maig. El rang d’edat dels afectats va des dels 6 mesos fins als 57 anys.
Només 3 dels casos es consideren importats, en tenir un antecedent de viatge a un país on actualment hi ha elevada incidència de xarampió. La resta (7 casos) no van tenir antecedents de viatge i es van considerar com a casos autòctons. 4 casos resideixen a Barcelona; 4, al Vallès; un, a la Catalunya Central; i un, a Tarragona.
Tots els casos evolucionen favorablement: 5 d’ells van requerir hospitalització (a 3 ja se’ls ha donat d’alta sense presentar complicacions, i 2 romanen ingressats amb bona evolució).
Tot i ser molt transmissible, és fàcilment prevenible mitjançant la vacunació. Mitjançant l’administració de les dues dosis corresponents de la vacuna triple vírica (xarampió-rubèola-galteres) als 12 mesos i als 3 anys, segons el calendari vacunal vigent.
Així mateix, és important que els infants o adults, que no han passat la malaltia o que no han estat vacunats nascuts després de l’any 1966, rebin dues dosis de vacuna separades en un interval mínim de 4 setmanes. A Catalunya es considera que estan immunitzades les persones nascudes l’any 1966 o abans.
Davant d’una sospita de malaltia clínicament compatible amb xarampió, cal recomanar l’ús de mascareta tant al pacient (quirúrgica) com als professionals que l’atenen (FFP2). També cal fer-ne l’aïllament respiratori, al més aviat possible, per evitar el contagi al seu entorn, i també notificar el cas de manera urgent (abans de 24 hores).
La notificació dels casos es realitzarà al Servei de Vigilància Epidemiològica corresponent a l’àmbit territorial o al Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) fora de l’horari laboral, amb la finalitat d’iniciar les actuacions de control de manera immediata i la coordinació de les proves diagnòstiques.
Per una ampliació de la informació sobre els casos de xarampió